Krupnik


Klasyczna, polska zupa z ziemniakami, kaszą jęczmienną i marchewką. Przygotowana jest na wywarze drobiowym. Jest to zupa bardzo smaczna i sycąca. Jest średnio gęsta. Warzywa i kasza powinny w bulionie swobodnie pływać. Kaszę jęczmienną możecie dodać dowolną, jaką lubicie. Ja akurat w tym przepisie użyłam drobną.
Składniki na ok. 2,5 litra:
- ok. 600 g (2 sztuki) udek z kurczaka
- 2 litry wody
- 1 cebula
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 5 łyżek kaszy jęczmiennej np. mazurska (według uznania grubsza lub drobniejsza)
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- sól, czarny pieprz mielony do smaku
- posiekana natka pietruszki i koperek
Sposób przygotowania:
- Udka z kurczaka oczyścić z nadmiar tłuszczu. Przełożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania.
- Po zagotowaniu powstanie szumowina (biało- szara piana), którą należy zebrać łyżką cedzakową, sitkiem lub zwykłą łyżką.
- Do garnka włożyć obraną cebulę, liście laurowe, ziela angielskie i ziarenka pieprzu. Zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko "mrugała"), garnek przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę i gotować 1 godzinę.
- W międzyczasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Kaszę przełożyć na drobne sitko i przepłukać zimną wodą.
- Po godzinie do wywaru dodać ziemniaki, startą marchewkę, kaszę i łyżeczkę soli. Gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki i kasza będą miękkie.
- Doprawić zupę solą i pieprzem mielonym do smaku. Podawać z kawałkami mięsa z kurczaka, z posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.