Krupnik

Krupnik

Klasyczna, polska zupa z ziemniakami, kaszą jęczmienną i marchewką. Przygotowana jest na wywarze drobiowym. Jest to zupa bardzo smaczna i sycąca. Jest średnio gęsta. Warzywa i kasza powinny w bulionie swobodnie pływać. Kaszę jęczmienną możecie dodać dowolną, jaką lubicie. Ja akurat w tym przepisie użyłam drobną.

Składniki na ok. 2,5 litra:

  • ok. 600 g (2 sztuki) udek z kurczaka
  • 2 litry wody
  • 1 cebula
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej np. mazurska (według uznania grubsza lub drobniejsza)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • sól, czarny pieprz mielony do smaku
  • posiekana natka pietruszki i koperek

Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka oczyścić z nadmiar tłuszczu. Przełożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania.
  2. Po zagotowaniu powstanie szumowina (biało- szara piana), którą należy zebrać łyżką cedzakową, sitkiem lub zwykłą łyżką.
  3. Do garnka włożyć obraną cebulę, liście laurowe, ziela angielskie i ziarenka pieprzu. Zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko "mrugała"), garnek przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę i gotować 1 godzinę.
  4. W międzyczasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  5. Kaszę przełożyć na drobne sitko i przepłukać zimną wodą.
  6. Po godzinie do wywaru dodać ziemniaki, startą marchewkę, kaszę i łyżeczkę soli. Gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki i kasza będą miękkie.
  7. Doprawić zupę solą i pieprzem mielonym do smaku. Podawać z kawałkami mięsa z kurczaka, z posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Krupnik Krupnik
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Furas · 9 miesięcy temu
    Jestem bardzo wdzięczna za ten przepis. Gotowałam go już dwa razy. Bardzo łatwo jest śledzić na bieżąco co trzeba zrobić. Szczególnie dla osób, które rzadko gotują i nie wiedzą jak robi się bulion (Co niektóre przepisy na internecie od razu wymagają. To jest proste, ale czasem się zapomina proste rzeczy jak robi się je rzadko.). 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ola · 1 lat temu
    Mój pierwszy krupnik! Wyszedł super. Dzięki za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pietrek · 1 lat temu
    Zrobiłem z koperkiem i wyszedł krupnik koperkowy... też bardzo smaczne.. dzięki 😁😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ziomek · 1 lat temu
    Bardzo smaczny. Na koniec po wyłączeniu ognia warto dodać kilka ząbków przecisniętego czosnku. Pychotka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 2 lat temu
    Tyle osób się czepia, że na golonce. My z rodziną nie jemy wieprzowiny, więc dla nas idealnie😊 No i nie jest tak tłusto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danka · 2 lat temu
    Krupnik gotuje na żeberkach i oczywiście dodaje kilka suszonych spędzonych grzybków.reszta Tak samo,pychotka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Nina · 1 lat temu
      Krupnik gotuje się na tym co kto lubi i co komu smakuje
       Tyle w temacie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Radzio · 2 lat temu
    Krupnik tylko na golonce,no chyba ze ktos liczy kalorie (emo)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosc · 2 lat temu
    Nie lepiej ugotować na mięsie z indyka. Kurczak to sama chemia, hodowla na antybiotykach.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karolina · 2 lat temu
      Niekoniecznie. Indykom podaję się w fazie ich rozwoju dojrzewania substancje psychotdopowe, ponieważ mają skłonności do agresji i zabijania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Krupnik powinien być siwy mętny i lekko kleisty Pycha!!!!Tylko dwa razy mi się taki udał
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wojtek · 2 lat temu
      To jest kwestia płukania lub nie kaszy plus mięso które ma dużo żelatyny np golonka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Emmanuel · 2 lat temu
      Sorry ale nie chwalac sie to mi sie zawsze taki udaje. Tylko ze nie robie z kury Ale z golonka i oczywiscie dodaje majeranek. Wlasnie koncze a smak SUPER!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ale · 2 lat temu
    Na kościach wieprzowych się robi
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Leon · 1 lat temu
      Najgorsze co może być to koście wieprzowe. Wołowina albo żeberka.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Tom · 1 lat temu
        A żeberka to nie kości wieprzowe?!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Igor · 2 lat temu
    Jutro będę gotować kapuśniaczek moją ulubioną zupkę. (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marek · 2 lat temu
    Ja dodaje jeszcze grzybów z lasu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 3 lat temu
    Właśnie dzisiaj gotuje moja ulubiona. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Krupnik nalezy solic po ugotowaniu i odstawieniu z palnika; zachowa ładny kolor
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      tomek · 3 lat temu
      bez sensu wszystko bedzie niedosolone, ladny kolor klarowny zupa zachowuje jak sie jej nie za buzuje czyli jak rosol gotuje sie na malutkim ogniu,sol nie ma nic do rzeczy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adrian · 3 lat temu
    Mniamii
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Juz sie gotuje i pachnie przepysznie... Dziekuje za przepis 😋😋😋👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pezi · 3 lat temu
    z ta kasza w krupniku jest nie za bardzo jasne.......gotujesz z wywarem czy osobno :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      eRSet72 · 3 lat temu
      5 i 6 punkt. Przepłukać, dodać.....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marceli · 3 lat temu
      Kaszę osobno! Dodajemy na końcu, wtedy krupnik nie jest mętny co wielu degustuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mary Abramczyk · 3 lat temu
    Very good!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jola · 3 lat temu
    tylko te udka po 1.20 godz. sie rozgotuja,
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iza · 3 lat temu
      Nie jeśli zupa pyrka,jak się gotuje na pełnym ogniu to tak
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    krzysztof · 3 lat temu
    Zawsze moja mama robila ma golonkach. Niesamowity smak. Wlasnie dzisiaj robie