Żurek wielkanocny
Ocena użytkowników: 5 / 5







Żurek z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem na twardo, ugotowany na wywarze. Taki żurek podajemy na śniadanie wielkanocne, dodając do niego święcone jajko. Można przygotować go na kupnym lub domowym zakwasie na żurek. Jest pyszny i lekko kwaśny.
Tak przygotowany żurek można podawać również w ciągu roku z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Marchewkę z wywaru też można pokroić na plasterki i dodać do zupy.
Składniki na ok. 6- 7 porcji:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- 3 kawałki suszonych grzybów
- ok. 500g białej kiełbasy (może być również wędzonej)
- 200g wędzonego boczku (najlepiej w miarę chudego)
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- ½ łyżeczka soli
- 1,5 litra wody
- ok. 500ml zakwasu na żurek (polecam domowy: "zakwas na żurek", ale może być również kupny lub w wersji bezglutenowej: "bezglutenowy zakwas na żurek")
- suszony majeranek (łyżka lub więcej)
- ok. 50ml słodkiej śmietany 30- 36% (lub więcej)
- jajka (ok. 6 sztuk)
Sposób przygotowania:
- Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Dodać cebulę, grzyby, kiełbasę (nakłuć ją wcześniej widelcem), boczek, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Dodać 1,5 litra wody. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez 30 minut, pod przykryciem.
- Osobno ugotować jajka na twardo.
- Warzywa i mięso wyciągnąć z garnka. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek w kostkę. Grzyby pokroić w paseczki. Odstawić na bok.
- Do wywaru dodać zakwas i majeranek. (Majeranku dodajemy sporo. Co najmniej łyżkę). Gotować 10 minut. (Nie dłużej, bo zakwas może stracić smak i aromat). Na końcu wlać śmietanę. Dodać kiełbasę, boczek i grzyby. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z przekrojonym na pół lub ćwiartki jajkiem.
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 6- 7 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Polecam przepis . Właśnie dziś 08.04.2023 zrobiłem według tego przepisu i jest rewelacyjny. Z różnych przepisów robiłem ,różnie wychodził żurek 😁
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam dzisiaj zrobiłem żurek na śniadanie świąteczne i jest naprawdę wspaniały,dzięki za przepis Wesołych Świąt.Pozdrawiam Piotr
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pozdrawiam z Toronto w tym roku spróbuję tego przepisu
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, zrobiłam żurek według przepisu, ale wyszedł kwaśny, co może być tego powodem?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nieodpowiedni zakwas najprawdopodobniej.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rewelacja. Nie mogę się nadziwić, że wyszło takie pyszne. Zamiast boczku dałem żeberka i nie dałem selera bo nie miałem. 10/10
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pierwszy raz w życiu ugotowałam żurek. Wspaniały przepis, co prawda pominęłam boczek, ponieważ go nie miałam, a dodałam ząbek czosnku. Zakwas kupiłam. Żurek wyszedł rewelacyjny, smakował całej rodzinie.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To mój pierwszy żurek, jaki w życiu ugotowałam. Miałam łezki w oczach, że wyszedł taki dobry. Świetny przepis ;)
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Żurek bez czosnku nie ma smaku!
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jest z zakwasie na żurek ;)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy śmietanę mogę zastąpić jogurtem albo mlekiem ?
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie, ale można ewentualnie pominąć.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja dodaję zawsze mleko a nie śmietanę i żurek jest rewelacyjny, szczególnie jak zakwas jest naprawdę kwaśny, to mleko ten kwas równoważy. Proponuję spróbować. A mleka dodaję dotąd, aż smak będzie idealny (próbując kilka razy). Dodaję na koniec tuż przed dodaniem majeranku.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Żur wychodzi wyborny, dla mnie najlepsxy przepis choć dodaję jeszcze chrzan i czosnek. Szczerze polecam
- {"set":null,"list":{"2":5}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dokładnie tak.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dużo tego chrzanu?
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wystarczy płaska łyżeczka
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Żadne grzyby.. żadny majeranek. Zakwas ..kiełbacha biała kostka winiary do smaki.. ja dałem 15 kiełbasek z biedry plus 4 jajka pokrojone na 4.. i 4 ziemniaki małe pokrojone na ćwiartki. . Żadnuch innych przypraw .bo im więcej tym bardziej dziwaczne przepisy. P.s niedługo ktoś napisze że dwie łyżeczki ketschupu dodał...
- {"set":null,"list":{"7":0,"2":2,"3":7,"6":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany."Żadne Winiary do smaku". Do dobrego przepisu dodaje Pan chemię! Wesołych Świąt!
- {"set":null,"list":{"2":5,"3":1,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie masz racji kolego.
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":0,"3":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.on musi mieć rację prawdziwi wyborni gracze zawsze używają kostek winary i kiełby z biedry!! :D :D
- {"set":null,"list":{"2":4,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0,"7":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kiełbasa z Biedronki :-)
- {"set":null,"list":{"2":4,"3":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kostka winiary??? Smacznego!!!
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":5}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Gościu nie kombinuj jak chcesz to pij gorący kubek
- {"set":null,"list":{"2":8,"3":6}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzięki za ten przepis, dzisiaj będę robić pierwszy raz, mam nadzieję że wyjdzie dobrze
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wspaniały :) polecam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.mam pytanie . kielbasa biała ma byc parzona czy surowa?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Surowa wystarczy
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.ja jem żurek 3x w tygodniu mój przepis to 1kg wędzonych żeberek do tego por,seler marchew pietruszka ,ziele angielski,liść laurowy,ziarnka pieprz ,gotuję to 40 min wyjmuję warzywa ,które przeznaczam na sałatkę a do bulionu z mięsem dodaję wędzoną kiełbasę i zakwas,łyżkę mąki z śmietaną na koniec i zagotowuję pyszny żurek z smacznym mięsem gotowy.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A gdzie jest wywar z kości wędzonych,woda z parzenia szynki,woda z parzenia białej kiełbasy?.
- {"set":null,"list":{"2":5}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie każdy chce wylądować na kardiologi z miażdżycą tętnic w wieku czterdziestu kilku lat...
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dodajesz biała kiełbasę do bulionu warzywnego i robi ci się wywar !!!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.co to jest trzy kawałki suszonych grzybów
- {"set":null,"list":{"2":4,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kawałek to inaczej część, a suszony grzyb, to taki po wysuszeniu, proste.
- {"set":null,"list":{"3":4,"2":5}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak tak, super. Specjalnie weszłam w ten przepis bo byłam ciekawa czy jest boczek. Sporo osób go omija jak dodaje kiełbasę. Ja uwielbiam ! Ale długo szukałam chudego kawałka.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.przepis super, ale dodałam chrzan, bo moim zdaniem bez niego żurek to nie żurek (:
- {"set":null,"list":{"4":6,"2":15}}
- Odpowiedź
- Podziel się