Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Żurek z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem na twardo, ugotowany na wywarze. Taki żurek podajemy na śniadanie wielkanocne, dodając do niego święcone jajko. Można przygotować go na kupnym lub domowym zakwasie na żurek. Jest pyszny i lekko kwaśny.

Tak przygotowany żurek można podawać również w ciągu roku z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Marchewkę z wywaru też można pokroić na plasterki i dodać do zupy.

Składniki na ok. 6- 7 porcji:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 3 kawałki suszonych grzybów
  • ok. 500g białej kiełbasy (może być również wędzonej)
  • 200g wędzonego boczku (najlepiej w miarę chudego)
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczka soli
  • 1,5 litra wody
  • ok. 500ml zakwasu na żurek (polecam domowy: "zakwas na żurek", ale może być również kupny lub w wersji bezglutenowej: "bezglutenowy zakwas na żurek")
  • suszony majeranek (łyżka lub więcej)
  • ok. 50ml słodkiej śmietany 30- 36% (lub więcej)
  • jajka (ok. 6 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Dodać cebulę, grzyby, kiełbasę (nakłuć ją wcześniej widelcem), boczek, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Dodać 1,5 litra wody. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez 30 minut, pod przykryciem.
  2. Osobno ugotować jajka na twardo.
  3. Warzywa i mięso wyciągnąć z garnka. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek w kostkę. Grzyby pokroić w paseczki. Odstawić na bok.
  4. Do wywaru dodać zakwas i majeranek. (Majeranku dodajemy sporo. Co najmniej łyżkę). Gotować 10 minut. (Nie dłużej, bo zakwas może stracić smak i aromat). Na końcu wlać śmietanę. Dodać kiełbasę, boczek i grzyby. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Podawać z przekrojonym na pół lub ćwiartki jajkiem.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6- 7

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Żurek wielkanocny
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariusz · 1 lat temu
    Polecam przepis . Właśnie dziś 08.04.2023 zrobiłem według tego przepisu i jest rewelacyjny. Z różnych przepisów robiłem ,różnie wychodził żurek 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 2 lat temu
    Witam dzisiaj zrobiłem żurek na śniadanie świąteczne i jest naprawdę wspaniały,dzięki za przepis Wesołych Świąt.Pozdrawiam Piotr
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 2 lat temu
    Pozdrawiam z Toronto w tym roku spróbuję tego przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelna · 2 lat temu
    Witam, zrobiłam żurek według przepisu, ale wyszedł kwaśny, co może być tego powodem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Szymon · 2 lat temu
    Rewelacja. Nie mogę się nadziwić, że wyszło takie pyszne. Zamiast boczku dałem żeberka i nie dałem selera bo nie miałem. 10/10
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 3 lat temu
    Pierwszy raz w życiu ugotowałam żurek. Wspaniały przepis, co prawda pominęłam boczek, ponieważ go nie miałam, a dodałam ząbek czosnku. Zakwas kupiłam. Żurek wyszedł rewelacyjny, smakował całej rodzinie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    To mój pierwszy żurek, jaki w życiu ugotowałam. Miałam łezki w oczach, że wyszedł taki dobry. Świetny przepis ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 3 lat temu
    Żurek bez czosnku nie ma smaku!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Jest z zakwasie na żurek ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Lora · 4 miesięcy temu
      Zgadzam się z Bożeną.Ilosc w zakwasie nie jest wystarczająca.Koniec,kropka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Czy śmietanę mogę zastąpić jogurtem albo mlekiem ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie, ale można ewentualnie pominąć.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ania · 2 lat temu
        Ja dodaję zawsze mleko a nie śmietanę i żurek jest rewelacyjny, szczególnie jak zakwas jest naprawdę kwaśny, to mleko ten kwas równoważy. Proponuję spróbować. A mleka dodaję dotąd, aż smak będzie idealny (próbując kilka razy). Dodaję na koniec tuż przed dodaniem majeranku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 4 lat temu
    Najlepszy jaki jadłam, na domowym zakwasie. Rewelacja!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata Winowicz · 4 lat temu
    Żur wychodzi wyborny, dla mnie najlepsxy przepis choć dodaję jeszcze chrzan i czosnek. Szczerze polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Robert · 4 lat temu
    Żadne grzyby.. żadny majeranek. Zakwas ..kiełbacha biała kostka winiary do smaki.. ja dałem 15 kiełbasek z biedry plus 4 jajka pokrojone na 4.. i 4 ziemniaki małe pokrojone na ćwiartki. . Żadnuch innych przypraw .bo im więcej tym bardziej dziwaczne przepisy. P.s niedługo ktoś napisze że dwie łyżeczki ketschupu dodał...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aniela · 4 lat temu
      "Żadne Winiary do smaku". Do dobrego przepisu dodaje Pan chemię! Wesołych Świąt!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Radek · 4 lat temu
      Nie masz racji kolego.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Mario · 3 lat temu
        on musi mieć rację prawdziwi wyborni gracze zawsze używają kostek winary i kiełby z biedry!! :D :D
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Laz · 4 lat temu
      Kiełbasa z Biedronki :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Misia · 4 lat temu
      Kostka winiary??? Smacznego!!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Artur · 3 lat temu
      Gościu nie kombinuj jak chcesz to pij gorący kubek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Dzięki za ten przepis, dzisiaj będę robić pierwszy raz, mam nadzieję że wyjdzie dobrze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 4 lat temu
    Wspaniały :) polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartek · 4 lat temu
    mam pytanie . kielbasa biała ma byc parzona czy surowa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julek · 4 lat temu
    ja jem żurek 3x w tygodniu mój przepis to 1kg wędzonych żeberek do tego por,seler marchew pietruszka ,ziele angielski,liść laurowy,ziarnka pieprz ,gotuję to 40 min wyjmuję warzywa ,które przeznaczam na sałatkę a do bulionu z mięsem dodaję wędzoną kiełbasę i zakwas,łyżkę mąki z śmietaną na koniec i zagotowuję pyszny żurek z smacznym mięsem gotowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    robert · 4 lat temu
    A gdzie jest wywar z kości wędzonych,woda z parzenia szynki,woda z parzenia białej kiełbasy?.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Janurz · 4 lat temu
      Nie każdy chce wylądować na kardiologi z miażdżycą tętnic w wieku czterdziestu kilku lat...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Grzesiek · 4 lat temu
      Dodajesz biała kiełbasę do bulionu warzywnego i robi ci się wywar !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    rtch · 5 lat temu
    co to jest trzy kawałki suszonych grzybów
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Miodek · 5 lat temu
      Kawałek to inaczej część, a suszony grzyb, to taki po wysuszeniu, proste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga Lupa · 5 lat temu
    Tak tak, super. Specjalnie weszłam w ten przepis bo byłam ciekawa czy jest boczek. Sporo osób go omija jak dodaje kiełbasę. Ja uwielbiam ! Ale długo szukałam chudego kawałka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    manowce · 6 lat temu
    przepis super, ale dodałam chrzan, bo moim zdaniem bez niego żurek to nie żurek (: