Zakwas na żurek
Ocena użytkowników: 5 / 5







Żurek wielkanocny możecie przygotować na zakwasie kupnym, ale jeśli macie ochotę możecie taki zakwas zrobić samemu w domu. Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować. Później zakwas robi się już sam. Należy zamieszać go tylko raz dziennie. Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy. Chcąc przyśpieszyć fermentację zakwasu należy dodać łyżkę zakwasu żytniego lub skórkę razowego chleba.
Zakwas należy nastawić najpóźniej na 5 dni przed świętami. Można go zrobić również wcześniej i przechować do ok. dwóch tygodni w lodówce.
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 3 szklanki letniej, przegotowanej wody
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsypać do litrowego słoika lub kamiennego garnka. Wlewać stopniowo wodę, mieszając szybko drewnianą łyżką, aby nie zrobiły się grudki.
- Czosnek obrać i lekko zmiażdżyć nożem. Wrzucić do słoika. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Zamieszać.
- Słoik przykryć gazą (lnianą ściereczką lub pieluchą tetrową). Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5 dni np. na górną szafkę w kuchni. Codziennie przez te 5 dni należy raz dziennie zakwas zamieszać łyżką drewnianą.
- Gotowy zakwas można wykorzystać od razu do ugotowania żurku lub zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Można go przechowywać do ok. 2 tygodni.
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czas przygotowania: ok5 min /1h. W zależności czy masz wyparzone naczynie, zagotowaną i ostudzoną wodę oraz obrany czosnek :) ;) :*
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam pytanie zrobiłam zakwas na Żurek z dodatkiem zakwasu na chleb i mąki żytniej typ 720. Dziś mija 2 dzień i mąka nie opadła na dno i nie wytrąciła się woda, kiedy to się zmieni i czy już powinno to się stać?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można dokarmiać żurek
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, w tym roku chciałem zrobić domowy Zakwas do zurku im pierwzy wielkanocny zurek. Zrobiłem wszystko zgodnie z opiseem. Jednak trzeciego dnia na czosnku utworzyła się pleśń, zur nie jest ani kwaśny, ani klarowny. Co zrobiłem źle? Uzylem mali zytnier 1050
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Też tak miałam jak czosnek był złej jakości. Niestety :(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.maka 2000 musi byc
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziś mija trzeci dzień od nastawienia zakwasu, mąka żytnia 2000, dodałam łyżkę zakwasu żytniego chlebowego. Pojawił się nalot taki jak przy kiszeniu ogórków. Mieszać, czy wylać?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To są kolonie bakterii. Ja z zakwasu to poprostu zdejmuję przed, dokarmianiem, ale myślę, że wystarczy zamieszać.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy zakwas powinien się intensywnie pienić ?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Może się pienić przez proces fermentacji ;) Przed mieszaniem możesz łyżką ściągnąć trochę tej piany.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dostałam od koleźanki niby "zakwas na źurek". Zrobiony na może źytnie i pszennej (pół na pół). Masakra jakaś zrobiła się bry ja ani smaku ani kwaśnych źurek. Czy ktoś tak robi bo ja pierwszy raz się z tym spotkałam. Dla mnie to jakaś poraźka,nie do zjedzenia.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można przelać do słoika tylko ten płyn bez mąki cxy trzeba koniecznie z mąka trzymać w lodówce?
- {"set":null,"list":{"2":6}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja swój zakwas zrobiłam w sobotę dzisiaj mamy środę pachnie pięknie i leciutko bąbelkuje. Piany nie ma. Dawałam skorki z chleba. Mam nadzieję że zdarzy się zrobić do soboty
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry :) gapa ze mnie zapomniałam zrobić zakwas a chciałabym uniknąć sklepowej chemii. W przepisie jest 5 dni ale czy zakwas będzie dobry po 4 dniach a właściwie 3 i pół ?? 😀🤦♀️
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zurek na zakwasie pychota! Dodałam lyzeczke zakwasau zytniego na chleb i dosc szybko byl gotowy! Dziekuje za przepis! :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kup gdzieś w zdrowej żywności zakwas, żytni i dodaj mąki żytniej i przyprawy z czosnkiem. Juz, na drugi dzień będzie pracował!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Albo dodaj soku z kiszonej kapusty lub ogórków. Też fermentacja przebiegnie szybciej.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry. Mam słoik jedynie 800ml, czy mogę zmniejszyć składniki proporcjonalnie i zrobić w takim?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak
- {"set":null,"list":{"7":1,"2":0,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.mąka typ 1150, Niemcy. Zakwas się kisi, zobaczymy co wyjdzie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Taką mąkę używałam do pieczenia chleba. Była ok 👍
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry. Zrobiłem zakwas dodając łyżkę mocnego zakwasu żytniego na chleb. Po 2 dniach mój zakwas wygląda jak na zdjęciu. Woda jest dosyć mętna. Skąd wiadomo kiedy zakwas już jest gotowy?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Spróbuj czy kwaśny . I pomysl trochę czasami
- {"set":null,"list":{"2":4,"7":6,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, a Ty mow innym co maja robic.
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam nadzieję że pomyślałeś, zanim to napisałeś 😅
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.O tym samym pomyślałam 😒 trolle nawet na blogu kulinarnym
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.debilny komentarz debilnego anonima. Jak ktoś nigdy nie jadł żurku to może nie wiedzieć, czy to ma być tylko kwaśne, czy bardzo, lekko, czy w ogóle, czy jakieś jeszcze inne ma do tego być. Polska wredota nie zna granic
- {"set":null,"list":{"2":8}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przygotowałam wszystko według przepisu. Użyłam mąki 720 ale nie widzę żeby ta mąka tak mocno opadała. Ma po paru godzinach zaledwie 1 cm wody odwarstwione od maki . Czy mąka tak długo opada ?
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Minely 4 dni i teraz mogę sama sobie odpowiedzieć ,ze ta maka typ 720 opada stopniowo coraz bardziej z dnia na dzien . Zakwas pachnie ładnie po zamieszaniu. Mieszam nawet 2 razy dziennie. Ciekawe jaki żurek z tego będzie, nie mogę się doczekać .
- {"set":null,"list":{"2":5}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Teraz czas na ocenę zupy. Zakwas podzieliłam na 2 części . Z jednej zrobiłam żurek . Żurek bardzo smaczny choć ja wolę kwasniejszy. Dodałam ciut soku z cytryny. Pachnący czosnkiem . Jest dość gęsty ale my akurat taki lubimy . Przygotowanie zakwasu proste . Nigdy już nie uzyje gotowego zakwasu że sklepu. Zaopatrzyłam się też w mąkę typu 2000 bo wcześniej używałam typ 720 ale też z powodzeniem .Dzięki za przepis.
- {"set":null,"list":{"2":5}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Już drugi raz robię z tego przepisu i powiem szczerze że jak robiłam pierwszy raz rewelacja
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Będzie ok. Na pewno wszystko się uda. Powodzenia 😁👍
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry, zrobiłam zakwas ponad tydzień temu, od kilku dni stoi w lodówce, ale nie wyciągnęłam z niego czosnku, liścia, ziela i pieprzu. Czy coś może się z nim przez to stać?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam zakwas w piątek wieczorem. Dzisiaj jest poniedzialek , mieszam codziennie i ładnie pachnie ale nie robi się żadna piana i nic nie rośnie, nie widać żeby fermentował. Czy coś jest nie tak ??? Pomocy
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można zacząć od gotowego zakwasu chlebowego? Jeśli tak to ile go użyć?
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Żur z tego zakwasu to poezja 💕
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam wszystko jak w przepisie, mam pojęcie bo robię zakwas na chleb. Jednak mój zakwas na żurek nie jest kwaśny po 6 dniach. Pracuje, bąbelkuje ale kwasu brak.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy mama żytnia chlebowa typ 720 się nada?
- {"set":null,"list":{"2":1,"5":2,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Też może być.
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się