Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

Żurek wielkanocny możecie przygotować na zakwasie kupnym, ale jeśli macie ochotę możecie taki zakwas zrobić samemu w domu. Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować. Później zakwas robi się już sam. Należy zamieszać go tylko raz dziennie. Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy. Chcąc przyśpieszyć fermentację zakwasu należy dodać łyżkę zakwasu żytniego lub skórkę razowego chleba.

Zakwas należy nastawić najpóźniej na 5 dni przed świętami. Można go zrobić również wcześniej i przechować do ok. dwóch tygodni w lodówce.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 3 szklanki letniej, przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do litrowego słoika lub kamiennego garnka. Wlewać stopniowo wodę, mieszając szybko drewnianą łyżką, aby nie zrobiły się grudki.
  2. Czosnek obrać i lekko zmiażdżyć nożem. Wrzucić do słoika. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Zamieszać.
  3. Słoik przykryć gazą (lnianą ściereczką lub pieluchą tetrową). Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5 dni np. na górną szafkę w kuchni. Codziennie przez te 5 dni należy raz dziennie zakwas zamieszać łyżką drewnianą.
  4. Gotowy zakwas można wykorzystać od razu do ugotowania żurku lub zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Można go przechowywać do ok. 2 tygodni.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 miesięcy temu
    Robię już z roku na rok na święta i przysznie się udaje, żurek z tego zakwasu zawsze się idaje rewelacyjnie, dziękuję za przepis i pozdrawaim z Wilna ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Fafooka · 1 lat temu
    Czas przygotowania: ok5 min /1h. W zależności czy masz wyparzone naczynie, zagotowaną i ostudzoną wodę oraz obrany czosnek :) ;) :*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Mam pytanie zrobiłam zakwas na Żurek z dodatkiem zakwasu na chleb i mąki żytniej typ 720. Dziś mija 2 dzień i mąka nie opadła na dno i nie wytrąciła się woda, kiedy to się zmieni i czy już powinno to się stać? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jan Szczambura · 1 lat temu
    Czy można dokarmiać żurek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marek · 2 lat temu
    Witam, w tym roku chciałem zrobić domowy Zakwas do zurku im pierwzy wielkanocny zurek. Zrobiłem wszystko zgodnie z opiseem. Jednak trzeciego dnia na czosnku utworzyła się pleśń, zur nie jest ani kwaśny, ani klarowny. Co zrobiłem źle? Uzylem mali zytnier 1050
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 2 lat temu
      Też tak miałam jak czosnek był złej jakości. Niestety :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      luki · 1 lat temu
      maka 2000 musi byc
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Dziś mija trzeci dzień od nastawienia zakwasu, mąka żytnia 2000, dodałam łyżkę zakwasu żytniego chlebowego. Pojawił się nalot taki jak przy kiszeniu ogórków. Mieszać, czy wylać?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Małgosia · 2 lat temu
      To są kolonie bakterii. Ja z zakwasu to poprostu zdejmuję przed, dokarmianiem, ale myślę, że wystarczy zamieszać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 2 lat temu
    Czy zakwas powinien się intensywnie pienić ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Może się pienić przez proces fermentacji ;) Przed mieszaniem możesz łyżką ściągnąć trochę tej piany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolka · 2 lat temu
    Dostałam od koleźanki niby "zakwas na źurek". Zrobiony na może źytnie i pszennej (pół na pół). Masakra jakaś zrobiła się bry ja ani smaku ani kwaśnych źurek. Czy ktoś tak robi bo ja pierwszy raz się z tym spotkałam. Dla mnie to jakaś poraźka,nie do zjedzenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alice · 3 lat temu
    Czy można przelać do słoika tylko ten płyn bez mąki cxy trzeba koniecznie z mąka trzymać w lodówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Ja swój zakwas zrobiłam w sobotę dzisiaj mamy środę pachnie pięknie i leciutko bąbelkuje. Piany nie ma. Dawałam skorki z chleba. Mam nadzieję że zdarzy się zrobić do soboty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Dzień dobry :) gapa ze mnie zapomniałam zrobić zakwas a chciałabym uniknąć sklepowej chemii. W przepisie jest 5 dni ale czy zakwas będzie dobry po 4 dniach a właściwie 3 i pół ?? 😀🤦‍♀️
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      klil · 3 lat temu
      Zurek na zakwasie pychota! Dodałam lyzeczke zakwasau zytniego na chleb i dosc szybko byl gotowy! Dziekuje za przepis! :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Małgorzata · 2 lat temu
      Kup gdzieś w zdrowej żywności zakwas, żytni i dodaj mąki żytniej i przyprawy z czosnkiem. Juz, na drugi dzień będzie pracował!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Małgorzata · 2 lat temu
      Albo dodaj soku z kiszonej kapusty lub ogórków. Też fermentacja przebiegnie szybciej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Dzień dobry. Mam słoik jedynie 800ml, czy mogę zmniejszyć składniki proporcjonalnie i zrobić w takim?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MoD · 3 lat temu
    mąka typ 1150, Niemcy. Zakwas się kisi, zobaczymy co wyjdzie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 3 lat temu
      Taką mąkę używałam do pieczenia chleba. Była ok 👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sławek · 3 lat temu
    Dzień dobry. Zrobiłem zakwas dodając łyżkę mocnego zakwasu żytniego na chleb. Po 2 dniach mój zakwas wygląda jak na zdjęciu. Woda jest dosyć mętna. Skąd wiadomo kiedy zakwas już jest gotowy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gość · 3 lat temu
      Spróbuj czy kwaśny . I pomysl trochę czasami
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Maciek · 3 lat temu
        Tak, a Ty mow innym co maja robic.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Sławek · 2 lat temu
        Mam nadzieję że pomyślałeś, zanim to napisałeś 😅
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Madź · 2 lat temu
          O tym samym pomyślałam 😒 trolle nawet na blogu kulinarnym
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        olek · 2 lat temu
        debilny komentarz debilnego anonima. Jak ktoś nigdy nie jadł żurku to może nie wiedzieć, czy to ma być tylko kwaśne, czy bardzo, lekko, czy w ogóle, czy jakieś jeszcze inne ma do tego być. Polska wredota nie zna granic
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 3 lat temu
    Przygotowałam wszystko według przepisu. Użyłam mąki 720 ale nie widzę żeby ta mąka tak mocno opadała. Ma po paru godzinach zaledwie 1 cm wody odwarstwione od maki . Czy mąka tak długo opada ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marlena · 3 lat temu
      Minely 4 dni i teraz mogę sama sobie odpowiedzieć ,ze ta maka typ 720 opada stopniowo coraz bardziej z dnia na dzien . Zakwas pachnie ładnie po zamieszaniu. Mieszam nawet 2 razy dziennie. Ciekawe jaki żurek z tego będzie, nie mogę się doczekać .
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Marlena · 3 lat temu
        Teraz czas na ocenę zupy. Zakwas podzieliłam na 2 części . Z jednej zrobiłam żurek . Żurek bardzo smaczny choć ja wolę kwasniejszy. Dodałam ciut soku z cytryny. Pachnący czosnkiem . Jest dość gęsty ale my akurat taki lubimy . Przygotowanie zakwasu proste . Nigdy już nie uzyje gotowego zakwasu że sklepu. Zaopatrzyłam się też w mąkę typu 2000 bo wcześniej używałam typ 720 ale też z powodzeniem .Dzięki za przepis.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Magda · 3 lat temu
        Już drugi raz robię z tego przepisu i powiem szczerze że jak robiłam pierwszy raz rewelacja
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kathy 44 · 1 lat temu
        Będzie ok.  Na pewno wszystko się uda. Powodzenia 😁👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 3 lat temu
    Dzień dobry, zrobiłam zakwas ponad tydzień temu, od kilku dni stoi w lodówce, ale nie wyciągnęłam z niego czosnku, liścia, ziela i pieprzu. Czy coś może się z nim przez to stać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadwiga · 3 lat temu
    Zrobiłam zakwas w piątek wieczorem. Dzisiaj jest poniedzialek , mieszam codziennie i ładnie pachnie ale nie robi się żadna piana i nic nie rośnie, nie widać żeby fermentował. Czy coś jest nie tak ??? Pomocy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Czy można zacząć od gotowego zakwasu chlebowego? Jeśli tak to ile go użyć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Żur z tego zakwasu to poezja 💕
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Zrobiłam wszystko jak w przepisie, mam pojęcie bo robię zakwas na chleb. Jednak mój zakwas na żurek nie jest kwaśny po 6 dniach. Pracuje, bąbelkuje ale kwasu brak.