Zupa- krem z dyni

Zupa- krem z dyni

Przepis na pyszną zupę krem z dyni. Uwielbiam tę zupę. Pora jesienna to okazja do jej przygotowania. Jest bardzo delikatna, kremowa, łagodna, a cytryna i imbir nadają jej ciekawego smaku.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 mała dynia Hokkaido (do 1 kg)
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 litr bulionu (wcześniej ugotowanego, ewentualnie z kostki rosołowej)
  • 1 mała cebula
  • sok z połowy cytryny
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku (lub świeżego, tylko to już do smaku, bo świeży imbir jest bardziej intensywny)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier
  • trochę słodkiej śmietany 30- 36% (dodaję ok. 100ml)

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką.
  2. Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem (zostawiając małą szczelinę), aż do miękkości warzyw.
  5. Zupę zmiksować np. blenderem na krem.
  6. Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru.
  7. Dodać śmietanę. (Można ją dodać podczas miksowania lub dolać do zupy rozlanej na talerzach).
 

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Zupa- krem z dyni Zupa- krem z dyni
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Diana · 4 miesięcy temu
    Pyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 5 miesięcy temu
    Przepyszna zupa. Myślę że będzie często w moim menu 😋‼️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 6 miesięcy temu
    Przepyszna 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hi · 8 miesięcy temu
    Pominęłam imbir ale mimo to zupa wyszła rewelacyjna! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 8 miesięcy temu
    Śmietanę zastępuję mleczkiem kokosowym, posypuje kolendrą i robię czosnkowe grzanki,  pychotka,  dziękuję za ten prosty przepis ❤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 miesięcy temu
    Poprostu poezja.dtis ugotowałam .nie miałam imbiru .ale uważam że nie musi być.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 10 miesięcy temu
    Mój pierwszy przepis, zawsze wychodzi, wszystkim smakuje🤤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 miesięcy temu
    Można dodać śmietanę 18?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bogumiła · 1 lat temu
    Najlepszy przepis jaki znam na zupkę dyniową. Pychota 😋
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ciombel · 10 miesięcy temu
      a znasz z pieczoną dynią?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        W · 8 miesięcy temu
        moge prosić o przepis z podsmażoną
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 1 lat temu
    Bardzo dobra 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysztof · 1 lat temu
    Z imbirem nie robiłem, dodaję mieloną kolendrę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Polecam bardzo prosty przepis a krem z dyni pychota🤤Lekko zmodyfikowałam bo dynię z marchewką i przyprawami podsmażyłam i i krótko poddusilam  na oliwie do miękkości. Moim zdaniem jest bardziej intensywniejszy i orzechowy smak👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Blondi · 1 lat temu
    Dziękuję serdecznie za świetny przepis!Zupa wyszła doskonała! 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anja · 1 lat temu
    U mnie z dodatkiem ostrej papryczki ,czosnku i cynamonu ...oczywiście imbir ,sól i pieprz + grzanki ....PYCHA,😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kilercia · 1 lat temu
    Trochę po swojemu zmieniłam. Ale i tak na zasadzie bez zbędnego oleju z wcześniejszego smażenia. Rosół z części kurczaka, cała włoszczyzna + cebula i czosnek i kostki rosołowe pyrgały się przez 1,5 h. Później ich miejsce zastąpiła dynia, obrana ze skóry i pokrojona. Jeszcze tylko bloczek topionego serka śmietankowego, i przyprawy: imbir, gałka, cukier, pieprz i cytryna. Blender i PYCHA ! Dziękuję za inspirację.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 1 lat temu
    Pyszne 😱😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Uwielbiam ten przepis. Najlepsza.