Bawarski rosół z kluskami


Pyszny rosół z kluskami z kaszy manny w stylu bawarskim. Rosół z kluskami to świetne połączenie. Bardzo smakuje mojej rodzinie i tym małym i tym dużym. To najważniejsze ;)
Składniki na ok. 3- 4 porcje:
- 40 g masła, temperatura pokojowa
- 80 g kaszy manny (zwykłej lub błyskawicznej)
- 1 jajko, najlepiej o temperaturze pokojowej
- sól, gałka muszkatołowa
- 1 litr bulionu wołowego np. z tego przepisu: "Bulion wołowy"
- 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło zmiksować na jasną masę. Dalej miksując, dodać 1 łyżkę kaszy manny i jajko. Następnie dodać resztę kaszy manny, sól i gałkę muszkatołową. Przygotowaną masę pozostawić na blacie na 20 minut.
- Bulion zagotować. Zmniejszyć moc palnika na niską. Zwilżonymi rękami formować z masy kluseczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego tylko lekko podłużne. (U mnie wychodzi ok. 12 kluseczek. Kluski jeszcze napęcznieją podczas gotowania). Wkładać je do gorącego bulionu. Po włożeniu wszystkich kluseczek do bulionu, delikatnie zamieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka.
- Zupę gotować na niskiej mocy palnika przez 20 minut.
- Przed podaniem posypać pietruszką.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Bayerische Küche".
![]() |
Kuchnia: |
Bawarska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 3- 4 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.