Zupa kukurydziana

Ciekawa zupa, o kremowej konsystencji i słodko- ostrym smaku. Kukurydza sprawia, że zupa jest delikatna i lekko słodka, a ostrości dodaje jej chili. Zupa jest mocno pikantna.
Składniki na 4 porcje:
- 2 puszki kukurydzy (1 puszka ok. 425ml, waga samej kukurydzy ok. 285g)
- 4 cienkie plasterki boczku
- 1 cebula
- 2- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
- 1- 2 małe papryczki chili
- 2- 3 łyżki mąki pszennej
- 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
- sól, czarny pieprz
- szczypta cukru
- trochę natki pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Kukurydzę odsączyć na sitku.
- Ok. ¾ kukurydzy zalać wywarem. Zagotować, a następnie gotować 10 minut.
- Zupę zmiksować i przetrzeć przez sitko.
- Boczek usmażyć na patelni. Odstawić na bok.
- Chili pokroić w cienkie krążki.
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno. Podsmażyć na maśle. Dodać chili. Dodać mąkę i chwilę podsmażyć. Dodawać stopniowo zmiksowaną zupę ciągle mieszając trzepaczką tak, aby nie powstały grudki. Zagotować. Dodać śmietanę i przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Dodać resztę kukurydzy i posiekaną natkę pietruszki.
- Podawać z boczkiem.
Na podstawie przepisu z gazety: „Rezepte pur”.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.