Zupa kukurydziana

Ciekawa zupa, o kremowej konsystencji i słodko- ostrym smaku. Kukurydza sprawia, że zupa jest delikatna i lekko słodka, a ostrości dodaje jej chili. Zupa jest mocno pikantna.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 puszki kukurydzy (1 puszka ok. 425ml, waga samej kukurydzy ok. 285g)
  • 4 cienkie plasterki boczku
  • 1 cebula
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 1- 2 małe papryczki chili
  • 2- 3 łyżki mąki pszennej
  • 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • sól, czarny pieprz
  • szczypta cukru
  • trochę natki pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Kukurydzę odsączyć na sitku.
  2. Ok. ¾ kukurydzy zalać wywarem. Zagotować, a następnie gotować 10 minut.
  3. Zupę zmiksować i przetrzeć przez sitko.
  4. Boczek usmażyć na patelni. Odstawić na bok.
  5. Chili pokroić w cienkie krążki.
  6. Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno. Podsmażyć na maśle. Dodać chili. Dodać mąkę i chwilę podsmażyć. Dodawać stopniowo zmiksowaną zupę ciągle mieszając trzepaczką tak, aby nie powstały grudki. Zagotować. Dodać śmietanę i przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Dodać resztę kukurydzy i posiekaną natkę pietruszki.
  7. Podawać z boczkiem.

Na podstawie przepisu z gazety: „Rezepte pur”.

Zupa kukurydziana