Zupa krem z czerwonej papryki


Zupa krem z czerwonej papryki
Zupa krem z czerwonej papryki jest kremowa i słodka. Bardzo smaczna, a do tego ta niebanalna barwa - cudownie intensywny pomarańcz. Można podawać ją z groszkiem ptysiowym, a jeśli chcemy otrzymać zupę bardziej treściową to np. z makaronem.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 4 czerwone papryki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 750ml wywaru mięsnego lub warzywnego
- 100ml słodkiej śmietany 30%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać i poszatkować drobno.
- Masło roztopić w dużym garnku. Dodać paprykę, cebulę i czosnek i smażyć ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Dodać wywar i gotować 30 minut, pod przykryciem, na małym ogniu.
- Po tym czasie zupę zmiksować blenderem na krem.
- Zupę przetrzeć przez sitko i z powrotem przelać do garnka. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze 5 minut.
Przepis pochodzi ze strony: allrecipes.de, „Cremige rote Paprikasuppe”
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.