Zupa pomidorowa z piekarnika

  • Preparation Time: PT0H15M
  • Cooking Time: PT0H45M
  • Total Time: PT1H00M
  • Servings: 4
  • Diet: Glutenfrei, *LowCalorieDiet, Low Carb, Keto, *LowFatDiet, Laktosefrei
  • Na ciepło lub zimno: Na ciepło
  • Główny składnik: Warzywa
  • Składnik - Warzywa: Cebula, Pomidor
  • Przyprawy: Bazylia, Natka pietruszki
  • Smak: Neutralny
  • Rodzaj zupy: Zupa klasyczna
  • Pora dnia: Obiad
  • Trudność: Łatwe
  • Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez jajek, Bez laktozy, Niskowęglowodanowe / Low Carb, Keto, Zdrowe
  • Czas przygotowania: Do 1 godziny, Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Piekarnik, Blender
4 Komentarzy
Zupa pomidorowa z piekarnika

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

prosty przepis na aromatyczną zupę pomidorową bez dodatków. Pieczone pomidory wydobywają głębię smaku, a czosnek i cebula dodają aromatu - w efekcie powstaje pyszna zupa pomidorowa.

Przepis jest prosty i naturalny: pomidory, czosnek i cebulę pieczesz w piekarniku, następnie podlewasz bulionem, blendujesz na krem, doprawiasz i podajesz - solo, bez ryżu czy makaronu (choć oczywiście możesz dodać swój ulubiony dodatek).

Ja zazwyczaj odkładam część warzyw przed blendowaniem, żeby coś „pływało” w zupie - dla urozmaicenia konsystencji. Oczywiście można też zmiksować całość, np. ze względu na dzieci. To idealna zupa na chłodne dni i lekki, rozgrzewający obiad.

Składniki na ok. 4 porcje (całość ok. 1600 ml):

  • 1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • kilka sztuk zielonej cebulki dymki (lub ok. 3 łyżki pokrojonej; świeżej albo mrożonej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 litr bulionu mięsnego (u mnie według przepisu: "Bulion wołowy")
  • trochę natki pietruszki, świeżej lub mrożonej
  • trochę bazylii, świeżej lub mrożonej
  • sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory naciąć na krzyż, przełożyć do miski lub garnka i zalać wrzątkiem. Pozostawić na ok. 30– 60 sekund, aż skórka zacznie odchodzić. (Czas zależy od wielkości i dojrzałości pomidorów). Odcedzić, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Czosnek obrać i drobno poszatkować.
  4. Zieloną cebulką umyć, osuszyć i drobno posiekać.
  5. Pomidory, cebulę, czosnek i dymkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać oliwę i wymieszać.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
  2. Dodać bulion i piec kolejne 25 minut w tej samej temperaturze.
  3. Po tym czasie odlać ¼ zupy i odstawić na bok. Resztę zupy zmiksować blenderem na krem, następnie dodać odłożoną część.
  4. Doprawić solą, pieprzem oraz sporą ilością posiekanej bazylii i natki pietruszki.

3

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Zupa pomidorowa z piekarnika
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.