Zupa pomidorowa w wersji z piekarnika. Bardzo smaczna. Zupa jest dość gęsta. Do zupy nie jest potrzebny żaden dodatek typu ryż, czy makaron. Oczywiście można dodać, ale nie jest to konieczne. Ja dodaję jeszcze na końcu mięso z wywaru.
Składniki na ok. 4 porcje:
1kg pomidorów
1 cebula
zielona cebulka (dymka)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 litr wywaru mięsnego
trochę natki pietruszka
sól, pieprz, bazylia
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i drobno poszatkować.
Cebulkę dymkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
Pomidory, cebulę, czosnek i cebulkę dymkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać oliwę i wymieszać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
Dodać wywar i piec kolejne 25 minut.
Po tym czasie odlać ¼ zupy i odstawić na bok. Resztę zupy zmiksować blenderem na krem. Dodać odłożoną zupę. Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i pietruszką.
[b]Magdalena[/b] pewnie, że dymkę możesz dodać na końcu, jeśli tak wolisz. Ona w piekarniku bardzo się nie spiecze, bo pomidory puszczą sok i jest oliwa, no ale trochę wiadomo.