Zupa krem z pieczarek


Zupa krem z pieczarek
Kremowa zupa pieczarkowa podana z groszkiem ptysiowym. Zupa jest smaczna, aromatyczna i szybka do przygotowania. Zamiast groszku ptysiowego można serwować ją również z grzankami.
Składniki na ok. 3 porcje:
- 250g pieczarek
- 1 cebula
- 750ml wywaru warzywnego lub mięsnego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50ml śmietany 30- 36%
- sól, pieprz
- trochę natki pietruszki
- groszek ptysiowy
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać.
- Na łyżce oleju przysmażyć cebulę i pieczarki. Odstawić na bok.
- Masło roztopić. Dodać mąkę i smażyć chwilkę ciągle mieszając, aż mąka lekko się zarumieni. Dodać zimny wywar szybko mieszając trzepaczką tak, aby nie powstały grudki. Następnie dodać przesmażone pieczarki z cebulą. Całość zmiksować blenderem na krem. Dodać śmietanę i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
- Zupę rozlać do talerzy i posypać groszkiem ptysiowym.
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 3 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.