Zupa pomidorowa z serowymi kuleczkami


Zupa pomidorowa z serowymi kuleczkami
Zupa pomidorowa inaczej. Wykonuje się ją jak tradycyjną pomidorową, ale zamiast ryżu, czy makaronu dodajemy kluseczki z serka kremowego.
Składniki na ok. 6 porcji:
- ok. 2 litrów wywaru mięsnego
- 2 marchewki
- kawałek selera i pietruszki
- 1 mały por
- ok. 200g koncentratu pomidorowego (do smaku, według uznania)
- sól, pieprz, cukier
- 50g słodkiej śmietany 30- 36%
- 200g serka kremowego
- 1 jajko
- 7-8 łyżek bułki tartej
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Por umyć i pokroić białą część na półplasterki.
- Natkę pietruszki posiekać.
- Marchewkę, seler, pietruszkę i por ugotować na wywarze.
- Dodać przecier pomidorowy. Dodać słodką śmietanę. (Ewentualnie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku).
- Serek, jajko, bułkę tartą i trochę posiekanej natki pietruszki wymieszać. Z masy uformować małe kuleczki i dodać je do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. (Masa jest rzadka i klejąca. Formować kuleczki mokrymi rękoma).
- Gotową zupę rozlać do talerzy i posypać resztą natki pietruszki.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania: do 30 minut
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.