Zupa pomidorowa z brokułem i groszkiem

Zupa pomidorowa z brokułem i groszkiem

Zupa pomidorowa na wywarze mięsnym i z pomidorami z puszki. Wzbogacona dodatkiem warzyw tj. marchewka, brokuł i zielony groszek.

Składniki na 4 porcje:

  • pomidory w puszce (400ml)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 500ml wywaru mięsnego
  • sól, pieprz, cukier
  • 2 marchewki
  • 1 brokuł
  • 100g mrożonego groszku zielonego

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł podzielić na różyczki.
  2. Brokuł razem z groszkiem ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
  3. Marchewki ugotować na wywarze. Następnie wyciągnąć z wywaru i pokroić w plasterki.
  4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju.
  5. Dodać przecier pomidorowy, pomidory w puszce i 400ml wywaru. Zagotować. Całość zmiksować blenderem. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Dalej gotować ok. 5 minut. Na końcu dodać marchewkę, brokuł i groszek.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Zupa pomidorowa z brokułem i groszkiem