Zupa marchewkowa z awokado

Składniki na ok. 4 porcje:
- 1litr wywaru mięsnego
- 500g marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100ml creme fraiche lub gęstej, słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Marchewkę umyć, obrać i pokroić w duże kawałki. Dodać do gotującego się wywaru. Gotować do miękkości.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na maśle. Dodać do zupy.
- Gdy marchewka się ugotuje, zupę zmiksować na krem. Dodać creme fraiche (lub gęstą śmietanę słodką), przyprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru, imbirem i sokiem z cytryny.
- Awokado obrać, oddzielić od pestki i pokroić w kostkę.
- Zupę rozlać do talerzy i posypać awokado.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.