Krem ziemniaczany

Krem ziemniaczany

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 7 ziemniaków
  • 1 litr wywaru mięsnego
  • cebula
  • 100- 200g słodkiej, płynnej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić kostkę.
  2. 2 ziemniaki usmażyć na oleju. Odstawić na bok.
  3. Resztę ziemniaków dodać do wywaru i ugotować.
  4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na maśle. Dodać do zupy.
  5. Gdy ziemniaki się ugotują, zupę zmiksować na krem. Dodać słodką śmietanę, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.
  6. Rozlać do talerzy i posypać usmażonymi ziemniakami.

Smacznego.

Krem ziemniaczany

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anetta · 1 lat temu
    Właśnie ugotowałam zupkę jestem mega zadowolona z przepisu bardzo smaczna, tylko ziemniaczki usmażyłam w urządzeniu beztłuszczowe. Zapisałam sobie do ulubionych🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olla · 1 lat temu
    smażenie na oleju jest takie niezdrowe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irena · 4 lat temu
    Zupka bardzo dobra. Dodalam jeszcze gałkę muszkatołową.Podałam z grzankami. Pycha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 11 lat temu
    Można. Zmieni się smak i kolor zupy, ale z pewnością będzie równie pyszna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marwit · 11 lat temu
    Czy marchew można dodać czy popsuje smak?