Krem ziemniaczany

Składniki na ok. 4 porcje:
- 7 ziemniaków
- 1 litr wywaru mięsnego
- cebula
- 100- 200g słodkiej, płynnej śmietany
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić kostkę.
- 2 ziemniaki usmażyć na oleju. Odstawić na bok.
- Resztę ziemniaków dodać do wywaru i ugotować.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na maśle. Dodać do zupy.
- Gdy ziemniaki się ugotują, zupę zmiksować na krem. Dodać słodką śmietanę, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.
- Rozlać do talerzy i posypać usmażonymi ziemniakami.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.