Krem ziemniaczany

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 7 ziemniaków
  • 1 litr wywaru mięsnego
  • cebula
  • 100- 200g słodkiej, płynnej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić kostkę.
  2. 2 ziemniaki usmażyć na oleju. Odstawić na bok.
  3. Resztę ziemniaków dodać do wywaru i ugotować.
  4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na maśle. Dodać do zupy.
  5. Gdy ziemniaki się ugotują, zupę zmiksować na krem. Dodać słodką śmietanę, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.
  6. Rozlać do talerzy i posypać usmażonymi ziemniakami.

Smacznego.

Krem ziemniaczany