Węgierska zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa

Sycąca i rozgrzewająca zupa z kawałkami mięsa wołowego, papryki i według gustu również z ziemniakami. Z powodzeniem może być daniem głównym.

Składniki na ok. 4- 5 porcji:

  • 400 g mięsa wołowego na gulasz
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej)
  • 125 ml wytrawnego, czerwonego wina (lub bulionu w wersji dla dzieci)
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (puszka 400g)
  • 750 ml bulionu wołowego (lub 2 łyżki rosołu instant)
  • 3 papryki, np. czerwone i żółte
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Dodatkowo:

  • 3- 4 ziemniaki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obrać i pokroić w dużą kostkę. Czosnek obrać i pokroić drobno.
  2. Mięso pokroić w kostkę i często mieszając, przysmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać cebule i czosnek. Chwilę podsmażyć.
  3. Dodać przecier pomidorowy i mąkę. Całość wymieszać. Dodać pomidory z puszki (całą zawartość puszki, razem z sosem). Wlać wino. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodać ¾ litra bulionu (lub ¾ litra wody i rosół instant). Zagotować. Gulasz przykryć i gotować 1 ½ godziny. (Jeśli dodajemy ziemniaki, należy je obrać, pokroić w kostkę i dodać do gulaszu po ok. 1 godzinie gotowania. Gotować do miękkości).
  4. Papryki oczyścić, umyć i pokroić w dużą kostkę. Dodać na 20 minut przed końcem gotowania. Na końcu jeszcze raz doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Rezepte pur".

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4- 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Węgierska zupa gulaszowa Węgierska zupa gulaszowa
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wojcio · 10 miesięcy temu
    Zostałem poczęstowany kiedyś ta zupka bo to normalny "bogracz", do którego dodano słoik z konserwowanym groszkiem, marchewka i kukurydza, polecam. Co do kminku i ogórka to koniecznie, jeszcze na koniec kładzione kluseczki👍👍👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 1 lat temu
    Rok temu gotowałam tę zupę z Pani przepisu i wracam do niej za każdym razem. Jest przepyszna ! Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Staszek · 1 lat temu
    Węgrzy przyprawiają kminkiem i czosnkiem i gotują na wołowinie, chociaż to niekonieczne . Po za tym dodają sporą ilość ostrej papryki. Radzę spróbować. Jest pyszna 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roksana · 2 lat temu
    Uwielbiam tę zupę!  Wychodzi pycha :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Gęsta, rozgrzewająca i syta. Coś wspaniałego. Klasyczna, czy nie! węgierska, czy też nie węgierska! po co się spierać? skoro jest po prostu pyszna. Bardzo dziękuję za podzielenie się przepisem. Wchodzi na stałe do menu w moim domu 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Każdy gotuje jak lubi ale zupę, która jadłam w Budapeszcie chetnie polecam i jest ona inna.
    Nie ma żadnych ogórków:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gabi · 4 lat temu
      Nie widze w tym przepisie zadnych ogorkow! Ja sama tez nie dodaje zadnych ogorkow i nigdy nie widzialam przepisu na gulaszowa z ogorkiem :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    bb · 5 lat temu
    a co to jest to jasne w tej zupie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Urszula · 6 lat temu
    A co pasuje na drugie danie? Może macie jakiś węgierski pomysł?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kawka · 6 lat temu
    Pysznaaaa. Zdjęcia przepiękne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 9 lat temu
    Aniu, alkohol wyparuje. Pozostanie tylko winny posmak. Jeśli mimo to chcesz uniknąć wina to dodaj bulion.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 4 lat temu
      Alkohol nigdy do konca nie wyparuje
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Szczery · 2 lat temu
        wyparuje do zera , temat wałkowany lata temu -poziom alkoholu jest zero ,alkoholikom sie nie poleca bo zostaje posmak uzytego trunku , wina ,piwa,miodu ,wódki ,chery i innych trunków.W jednym programów " master cheff " robiono bigos i michael potwierdził ze alko wypatowuje do zera.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 9 lat temu
    Witam, jestem w ciazy i mogę zrobic wersje bez wina?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gabi · 4 lat temu
      Nigdy nie gotowalam tej zupy z winem, przeciez wino wyparuje a ten kto sie nie zna powie ze nie
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Karolina · 3 lat temu
        Wino nie wyparuje, mówię to jako chemik😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiesław · 10 lat temu
    Witam Serdecznie
    mam pytanie ile potrzeba składników na 30 porcji
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marcys · 11 lat temu
    MOŻNA DODAC OGORKA KONSERWOWEGO
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klara · 11 lat temu
    No i oczywiście kminek:)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kuhasz · 11 lat temu
    dobrze piszesz Benka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Benka · 11 lat temu
    Witam Panią,tylko jedna uwaga z mojej strony,myślę,ze mozna by dodac dla wyrazistosci odrobine chili :)