Sos pieczarkowy


Pyszny, kremowy sos pieczarkowy ze śmietaną, bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Pasuje do bardzo wielu dań. Można podawać go np. z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, ziemniakami, plackami ziemniaczanymi, mięsem lub gołąbkami. Można przygotowywać go przez cały rok.
Składniki na ok. 2 porcje:
- 400 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 mała lub średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. 200 ml słodkiej śmietany 30- 36%
- sól, pieprz
- ½ łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Ząbek czosnku obrać i drobno poszatkować.
- Na patelni roztopić masło. Dodać cebulę i podsmażyć, aż do zeszklenia.
- Dodać pieczarki razem z czosnkiem. Smażyć ok. 7- 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż woda z pieczarek wyparuje i pieczarki lekko się zarumienią.
- Doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę. (Można nie dawać całej śmietany, tylko dolewać stopniowo do otrzymania odpowiedniej konsystencji sosu. Ja dodaję 200 ml). Doprowadzić do zagotowania i gotować chwilę, aby sos lekko zgęstniał. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 2 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.