Sałatka z bobu, jajka, ogórka i awokado

Pożywna sałatka z bobu, mocno jajeczna, z chrupiącym, świeżym ogórkiem, awokado i świeżym szczypiorkiem. Polecam do wykonania w sezonie na bób, jako zastępnik sałatki jarzynowej. Sałatka jest niskowęglowodanowa, także pasująca do diety keto.

Składniki na ok. 5 porcji:

  • 250 g bobu (łuskanego)
  • 5 jajek
  • 2 ogórki gruntowe lub ok. ⅓ szklarniowego
  • ½ dojrzałego awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • świeży szczypiorek (posiekany ok. 3 łyżek)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego (10% tłuszczu)
  • sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Bób ugotować w osolonej wodzie. Obrać ze skórki. (Pomocny może okazać się artykuł: "Jak ugotować bób").
  2. Jajka ugotować na twardo. Następnie zalać zimną wodą. Po ostudzeniu obrać i pokroić w nie za drobną kostkę.
  3. Ogórki umyć, osuszyć, odciąć końce i pokroić w kostkę.
  4. Miąższ z połowy awokado pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
  5. Do dużej miski przełożyć ostudzony bób, pokrojone jajka i ogórki, awokado i posiekany szczypiorek.

2

  1. Osobno w małej miseczce wymieszać majonez z jogurtem. Przyprawić dobrze solą i pieprzem. Dodać do sałatki. Delikatnie wymieszać i ewentualnie mocniej doprawić solą i pieprzem.
  2. Sałatka jest gotowa do spożycia. Można ją też schłodzić w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sałatka z bobu, jajka, ogórka i awokado