Śledzie z jabłkiem i cebulą

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą. Doskonałe na święta Bożego Narodzenie, jak również na każdą imprezę. Jak na sałatkę śledziową jest ona dość łagodna w smaku, co nam bardzo odpowiada. Śledzie moczę wcześniej w wodzie, a czasami w mleku, aby nie były mocno słone. Do tego podduszona cebula, aby nie była za ostra oraz słodko winne jabłko. Całość zatopiona jest w sosie jogurtowo/ śmietanowo- majonezowym.

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych (w zalewie z solą), waga po odsączeniu
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskie
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 100 ml wody
  • 1 jabłko (najlepiej słodko- kwaśne)
  • 2 łyżki majonezu
  • ok. 200 g gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 10- 18%
  • czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez 1 godzinę. Następnie wylać wodę i nalać świeżą. Moczyć przez kolejną 1 godzinę lub dłużej. (Można zostawić na noc).
  2. Śledzie przełożyć na sitko, aby ociekły z wody. Następnie osuszyć je ręcznikiem papierowym.
  3. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka i rozdzielić palcami.
  4. Cebulę przełożyć do małej patelni. Dodać liść laurowy, ziarenka ziela angielskie, szczyptę soli, łyżeczkę cukru, łyżkę octu i ok. 100 ml wody. Doprowadzić do zagotowania. Następnie gotować pod przykryciem ok. 8 minut na niskiej mocy palnika, aż cebula zmięknie. Odcedzić na sitku. (Liść laurowy i ziele angielskie wyrzucić).
  5. Śledzie pokroić na kawałki o szerokości ok. 1,5- 2 cm. Przełożyć do miski.
  6. Jabłko umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. (Jeśli jabłko jest mocno soczyste, wycisnąć z soku. Sok wypić). Dodać jabłko i chłodną cebulę do miski. Dodać majonez, jogurt i trochę pieprzu. Wymieszać.

2

3

  1. Śledzie można podawać od razu lub schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub do dnia następnego.
kuchnia

Kuchnia:

Polska

kuchnia

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Śledzie z jabłkiem i cebulą