Sałatka z mango, awokado i pomidora

Lekka sałatka z mango, awokado, pomidora i zielonej cebulki. Tylko kilka składników, a smak wyśmienity, orzeźwiający, owocowy. Połączenie słodkiego mango, dojrzałego awokado, aromatycznych pomidorów i świeżej, zielonej cebulki jest bardzo trafne. Do tego nie trzeba specjalnego dressingu. Wystarczy skropić całość sokiem z cytryny, dodać łyżkę oliwy, oprószyć solą i pieprzem i gotowe.

Sałatkę można jeść samą, jako lekkie danie. Pasuje również do mięsa np. z grilla.

Składniki na ok. 1 litr:

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 pomidory
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki posiekanej, zielonej cebulki
  • sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Mango umyć, osuszyć, obrać, oddzielić miąższ od pestki i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
  2. Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół, obrócić połówki, wyciągnąć pestkę, miąższ wyciągnąć łyżką i pokroić w kostkę. Dodać do miski z mango i polać sokiem z cytryny.
  3. Pomidory, umyć, osuszyć, wyciąć szypułki i pokroić w kostkę. Dodać do miski.
  4. Polać łyżką oliwy, dodać zieloną cebulkę, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie przemieszać i podawać od razu lub krótko schłodzić.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sałatka z mango, awokado i pomidora