Sałatka z komosą ryżową i mango


Duża micha zdrowej sałatki z komosy ryżowej na lekko słodko, z dodatkiem kawałków mango i rodzynek. Sałatka na przyjęcia, grilla lub lekką kolację, pełna cennych składników odżywczych. Nie żałujcie natki pietruszki. Można dać nawet więcej niż w przepisie.
Składniki na ok. 1,5 litra:
- 200 g komosy ryżowej (quinoa), użyłam trójkolorowej
- 3 łyżki rodzynek
- 1 średniej wielkości cebula, użyłam czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 dojrzałe mango
- 200 g mini pomidorków, np. daktylowe
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Komosę ryżową przełożyć na sitko i przelać porządnie gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Przełożyć do garnka i zalać 500 ml wrzącej wody. Gotować pod przykryciem, na małej mocy palnika 15 minut. Po tym czasie ściągnąć garnek z pieca i pozostawić pod przykryciem na kolejne 5- 10 minut. (Komosa powinna wchłonąć wodę, być szklista i z widocznymi ogonkami).
- Do ciepłej komosy wmieszać rodzynki. Przełożyć do dużej miski.
- Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w małą kostkę. Osobno posiekać drobno czosnek.
- Na 2 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i lekko go podsmażyć. Całość, łącznie z olejem, przełożyć do miski z komosą.
- Mango umyć, obrać, oddzielić miąższ od pestki i pokroić go w kostkę.
- Pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki.
- Do miski dodać mango, pomidory, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Mocno doprawić solą i pieprzem.
- Sałatkę przykryć i schłodzić w lodówce najlepiej przez co najmniej 2 godziny.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.