Sałatka z komosą ryżową i mango

Duża micha zdrowej sałatki z komosy ryżowej na lekko słodko, z dodatkiem kawałków mango i rodzynek. Sałatka na przyjęcia, grilla lub lekką kolację, pełna cennych składników odżywczych. Nie żałujcie natki pietruszki. Można dać nawet więcej niż w przepisie.

Składniki na ok. 1,5 litra:

  • 200 g komosy ryżowej (quinoa), użyłam trójkolorowej
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 średniej wielkości cebula, użyłam czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 dojrzałe mango
  • 200 g mini pomidorków, np. daktylowe
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Komosę ryżową przełożyć na sitko i przelać porządnie gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Przełożyć do garnka i zalać 500 ml wrzącej wody. Gotować pod przykryciem, na małej mocy palnika 15 minut. Po tym czasie ściągnąć garnek z pieca i pozostawić pod przykryciem na kolejne 5- 10 minut. (Komosa powinna wchłonąć wodę, być szklista i z widocznymi ogonkami).
  2. Do ciepłej komosy wmieszać rodzynki. Przełożyć do dużej miski.
  3. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w małą kostkę. Osobno posiekać drobno czosnek.
  4. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i lekko go podsmażyć. Całość, łącznie z olejem, przełożyć do miski z komosą.
  5. Mango umyć, obrać, oddzielić miąższ od pestki i pokroić go w kostkę.
  6. Pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki.
  7. Do miski dodać mango, pomidory, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Mocno doprawić solą i pieprzem.
  8. Sałatkę przykryć i schłodzić w lodówce najlepiej przez co najmniej 2 godziny.

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sałatka z komosą ryżową i mango