Sałatka jajeczna


Prosta i szybka sałatka z jajek i majonezu. Wzbogacona dodatkiem ogórków korniszonych. Można dodać również zieloną cebulkę lub szczypiorek. Dla dzieci robię same jajka z ogórkiem, a dla nas jeszcze z zieleniną ;) Można podawać ją jako pastę do chleba lub samą, jak każdą sałatkę majonezową.
Składniki na ok. 4 porcje (ok. 600 ml sałatki):
- 8 jajek
- 2 nieduże ogórki konserwowe (korniszony)
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy średnio ostrej (np. sarepskiej)
- zielona cebulka lub szczypiorek (opcjonalnie)
- sól, czarny pieprz mielony, słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać.
- Jajka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
- Ogórki korniszone pokroić w drobną kostkę. Dodać do jajek.
- Dodać majonez i musztardę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Delikatnie wymieszać.
- Zieloną cebulkę lub szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno. Dodać w ilości według uznania do sałatki.
- Sałatkę można podawać od razu, ale najlepiej schłodzić trochę w lodówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 4 (600ml) |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.