Sałatka jajeczna

Prosta i szybka sałatka z jajek i majonezu. Wzbogacona dodatkiem ogórków korniszonych. Można dodać również zieloną cebulkę lub szczypiorek. Dla dzieci robię same jajka z ogórkiem, a dla nas jeszcze z zieleniną ;) Można podawać ją jako pastę do chleba lub samą, jak każdą sałatkę majonezową.

Składniki na ok. 4 porcje (ok. 600 ml sałatki):

  • 8 jajek
  • 2 nieduże ogórki konserwowe (korniszony)
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy średnio ostrej (np. sarepskiej)
  • zielona cebulka lub szczypiorek (opcjonalnie)
  • sól, czarny pieprz mielony, słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać.
  2. Jajka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
  3. Ogórki korniszone pokroić w drobną kostkę. Dodać do jajek.
  4. Dodać majonez i musztardę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Delikatnie wymieszać.
  5. Zieloną cebulkę lub szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno. Dodać w ilości według uznania do sałatki.
  6. Sałatkę można podawać od razu, ale najlepiej schłodzić trochę w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4 (600ml)

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sałatka jajeczna