Sałatka śledziowa z jajkiem


Szybka, bardzo prosta w wykonaniu, świąteczna sałatka śledziowo- jajeczna. Pyszna na co dzień, jak i na święta.
Składniki na 4- 5 porcji:
- ok. 200 g filetów śledziowych a’la Matjas w oleju
- 5 jajek
- 70 g ogórków konserwowych
- 2 zielone cebulki
- 60 g majonezu
- 40 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać.
- Płaty śledziowe odsączyć z oleju i pokroić w kostkę. (Kroję każdy płat wzdłuż i następnie w poprzek). Przełożyć do miski.
- Jajka pokroić w większą kostkę i dodać do śledzi. Dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki.
- Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
- Do miski dodać pokrojoną cebulkę, jogurt i majonez. Przyprawić solą i pieprzem. (Ostrożnie z solą, filety są słone). Wymieszać delikatnie.
- Schłodzić lub podawać od razu.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 4- 5 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.