Sałatka z kiszonych buraków i jajka

Sałatka z kiszonych buraków i jajka

Sałatka przygotowana z buraków pozostałych z zakwasu na barszcz. Kiszone buraki są bardzo wartościowe i można z nich przygotować pyszną sałatkę majonezową z jajkiem, groszkiem, fasolką i szczypiorkiem. Sałatka jest doskonała jako przekąska lub można ją podać na kolację z pieczywem.

Składniki na ok. 1 litra:

  • 350 g kiszonych buraków w plasterkach (z zakwasu buraczanego)
  • 4 jajka
  • 130 g groszku konserwowego (waga po odsączeniu z zalewy)
  • 130 g czerwonej fasoli konserwowej (waga po odsączeniu z zalewy)
  • 4 duże łyżki majonezu
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać.
  2. Buraki z zakwasu zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach.
  3. Jajka pokroić w kostkę i dodać do buraków. Dodać groszek, fasolkę, majonez i posiekany szczypiorek (według uznania, ja dodają go dość sporo).
  4. Przyprawić solą, pieprzem i papryką do smaku.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 1 litra

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sałatka z kiszonych buraków i jajka
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iwOna · 2 lat temu
    Bardzo smaczna sałatka. Wreszcie wiem, co zrobic z buraki po kiszeniu ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 3 lat temu
    Ja bym kiszone buraki wrzucił do blendera.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    borys · 3 lat temu
    jak się trze plasterki na tarce?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie najgorzej ;) Jak nie są za cienko pokrojone to są dość jędrne i sztywne ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 3 lat temu
      Też się nad tym zastanawiam,🤔 ale może elektryczna szatkownica sobie z tym poradzi😃
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aga · 2 lat temu
        Rzeczywiście da się, elektryczna szatkownica daje radę 😃👍. Zrobiłam własną wersję z marchewką i jabłkiem, do obiadu smaczna😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Morfa · 3 lat temu
    Sałatka na pewno nie jest niedobra - można zrobić i zjeść w ramach czegoś innego niż zwykle, ale będę jednak szukać innych przepisów na wykorzystanie kiszonych buraków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    Rewelacja! Pychota! Cuuuuuudo!!! Dzięki za smakowity przepis na sałatkę. Spokojnie można ją podawać obok Królowej Sałatek😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiesław · 3 lat temu
    Jak utrzeć pokrojonego w kawałki buraka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Ja kroję buraki do zakwasu na grube plastry i tak je ręcznie na tarce później ścieram ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 3 lat temu
    Przepyszna, dziękuję w końcu wiem co robić z kiszonymi burakami
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mora · 4 lat temu
    Może być, nie jest to sałatka dla gości, ale jak zostaną kiszone buraczki i nie ma co z nimi zrobić, można zrobić taką sałatkę. Faktycznie czuć w niej lekkie nawiązanie do barszczu ukraińskiego, aż się prosi jeszcze o jakąś kiełbaskę! Można dodać kiełbasę, majonez zastąpić śmietaną, podgrzać i na kolacje jak znalazł.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Fishiel · 4 lat temu
    saładka ok, troche złamałem kwas buraków papryka konserwową. Wyszło tak szybko jak weszło na stół. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata Malzahn · 4 lat temu
    O ile buraki z zakwasu (kiszone) są bardzo wdzięcznym produktem i wartym do wykorzystania m.in. w sałatkach, tak nie pasuje tu groszek konserwowy. Bez tego składnika smakuje lepiej:) Fasolka może być czerwona, lecz biała bardziej tu gra, tworząc nawiązanie do barszczu ukraińskiego w formie sałatki.