Sałatka z kiszonych buraków i jajka

Sałatka przygotowana z buraków pozostałych z zakwasu na barszcz. Kiszone buraki są bardzo wartościowe i można z nich przygotować pyszną sałatkę majonezową z jajkiem, groszkiem, fasolką i szczypiorkiem. Sałatka jest doskonała jako przekąska lub można ją podać na kolację z pieczywem.

Składniki na ok. 1 litra:

  • 350 g kiszonych buraków w plasterkach (z zakwasu buraczanego)
  • 4 jajka
  • 130 g groszku konserwowego (waga po odsączeniu z zalewy)
  • 130 g czerwonej fasoli konserwowej (waga po odsączeniu z zalewy)
  • 4 duże łyżki majonezu
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać.
  2. Buraki z zakwasu zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach.
  3. Jajka pokroić w kostkę i dodać do buraków. Dodać groszek, fasolkę, majonez i posiekany szczypiorek (według uznania, ja dodają go dość sporo).
  4. Przyprawić solą, pieprzem i papryką do smaku.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 1 litra

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sałatka z kiszonych buraków i jajka