Sałatka z pieczonej papryki i buraków (dieta dr Dąbrowskiej)

Lekka, aromatyczna i smaczna sałatka zgodna z dietą dr Dąbrowskiej. Do jej przygotowania używamy pieczonej papryki i pieczonych lub gotowanych buraków. Całość doprawiona jest zieloną cebulką, octem jabłkowym i przyprawami.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 4 papryki czerwone
  • 2 buraki (ugotowane lub upieczone: Jak upiec buraki znajdziesz tutaj: "Pieczone buraki")
  • zielona cebulka
  • ok. 1 łyżki octu jabłkowego
  • sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Papryki przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, umyć, osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze ok. 220°C, grzałka góra- dół, aż skórka ściemnieje i popęka.

2

  1. Papryki przełożyć od razu do woreczka do mrożenia i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Następnie obrać ze skórki.
  2. Ugotowane lub upieczone buraki obrać.
  3. Papryki i buraki pokroić w paski.
  4. Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić.
  5. Papryki, buraki, cebulkę przełożyć do miski. Doprawić octem, solą i pieprzem do smaku.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski