Sałatka brokułowa z serem feta i sosem czosnkowym

Sałatka brokułowa z serem feta i sosem czosnkowym

Smaczna, szybka i prosta sałatka z brokuła, sera fety, prażonego słonecznika, kukurydzy i sosu czosnkowego. Lekka, mocno czosnkowa sałatka z chrupiącym słonecznikiem, lekko słodka od kukurydzy w puszce i słonawa od sera. Wspaniała na kolację, imprezę lub do grilla. Można podawać ją samą lub ze smażonym, czy grillowanym mięsem lub kiełbasą.

Składniki na ok. 5 porcji:

  • 1 brokuł (500 g)
  • 200 g sera feta lub typu bałkańskiego
  • 60 g ziaren słonecznika
  • ok. 150 g odsączonej z zalewy kukurydzy
  • 500 ml naturalnego jogurtu typu greckiego lub innego kremowego jogurtu naturalnego
  • 2- 3 ząbki czosnku*
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Brokuła wypłukać pod bieżącą wodą i podzielić na różyczki. Różyczki wrzucić do osolonej, gotującej się wody i obgotować (ok. 4 minut). Dokładnie odcedzić.
  2. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Ser odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
  4. Przygotować sos czosnkowy. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. W dużej, szklanej misce lub szklankach/ salaterkach układać warstwowo po połowie: brokuła, kukurydzy, sera fety, sosu czosnkowego i słonecznika. W ten sam sposób ułożyć drugą warstwę.
  6. Sałatkę można słodzić w lodówce lub podawać od razu.

Uwaga:

*Dodaję 3 ząbki czosnku. Lubię, jak sałatka jest mocno czosnkowa.

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sałatka brokułowa z serem feta i sosem czosnkowym
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 1 lat temu
    Piękny sposób podania.Sałatka jest pyszna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malwina · 3 lat temu
    Super, ja jeszcze dodaję kurczaka podsmażonego doprawionego przyprawą do gyrosa 😊 pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata Malzahn · 4 lat temu
    Zacznę od plusów- połączenie składników jest dobre, choć kukurydza plus zalewa nadają zbyt dużo słodyczy. Brokuł sam w dobie jest delikatnym i słodkawym warzywem. Mamy tu co prawda słony ser i czosnek, jednak ja wolę by przeważał ostry sak, a słodycz była akcentem. Kukurydza (i słonecznik) fajnie jednak przełamują miękką teksturę pozostałych składników. Teraz minusy, a w zasadzie jeden. Tylko? Niestety nie, bo AŻ jeden. "Sałatka warstwowa" czyli kulinarna zbrodnia. Nie ma czegoś takiego jak "sałatka warstwowa", to twór estetyczny, zabijający najskuteczniej jak się da fuzję smaków w sałatce, które muszą się komponować, mieszać, być odczuwalne łącznie w każdym kęsie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mariola · 4 lat temu
      Dużo osób robi ta sałatkę z ananasem dodatkowo to dopiero słodycz. Te połączenie jest idealne,a twój komentarz beznadziejny.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      haha · 1 lat temu
      Co do sałatki warstwowej - zgadzam się . Jeśli chodzi o smaki, to jak to lubi :)