Sałatka brokułowa z serem feta i sosem czosnkowym


Smaczna, szybka i prosta sałatka z brokuła, sera fety, prażonego słonecznika, kukurydzy i sosu czosnkowego. Lekka, mocno czosnkowa sałatka z chrupiącym słonecznikiem, lekko słodka od kukurydzy w puszce i słonawa od sera. Wspaniała na kolację, imprezę lub do grilla. Można podawać ją samą lub ze smażonym, czy grillowanym mięsem lub kiełbasą.
Składniki na ok. 5 porcji:
- 1 brokuł (500 g)
- 200 g sera feta lub typu bałkańskiego
- 60 g ziaren słonecznika
- ok. 150 g odsączonej z zalewy kukurydzy
- 500 ml naturalnego jogurtu typu greckiego lub innego kremowego jogurtu naturalnego
- 2- 3 ząbki czosnku*
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Brokuła wypłukać pod bieżącą wodą i podzielić na różyczki. Różyczki wrzucić do osolonej, gotującej się wody i obgotować (ok. 4 minut). Dokładnie odcedzić.
- Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
- Ser odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
- Przygotować sos czosnkowy. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- W dużej, szklanej misce lub szklankach/ salaterkach układać warstwowo po połowie: brokuła, kukurydzy, sera fety, sosu czosnkowego i słonecznika. W ten sam sposób ułożyć drugą warstwę.
- Sałatkę można słodzić w lodówce lub podawać od razu.
Uwaga:
*Dodaję 3 ząbki czosnku. Lubię, jak sałatka jest mocno czosnkowa.
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 5 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.