Sałatka jarzynowa
Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem, którą można przygotować na święta, różnego rodzaju uroczystości, jak również na co dzień: na śniadanie lub kolację.
Proporcje podanych składników możecie zmieniać w zależności od własnego gustu. Poniżej przedstawiam naszą klasyczną wersję tej sałatki. Lubię do niej dorzucić czasami trochę czerwonej fasoli z puszki. Raz robię ją z ogórkami konserwowymi, innym z kiszonymi. Można również dodać drobno pokrojoną cebulę (sparzoną wrzątkiem lub też nie) i jabłko, ale my wolimy bez tych dodatków. Czasami dodaję również drobno posiekany szczypiorek lub zieloną cebulkę, aby nadać sałatce wyrazistego smaku, a zieleń w sałatce jeszcze poprawi jej wygląd. Ważnym składnikiem sałatki jest majonez, który łączy wszystkie składniki ze sobą i nadaje jej smaku. Moim ulubionym majonezem jest Majonez Kielecki, który ma wyraźny, dość ostry smak. Dzięki niemu sałatki nie trzeba mocno doprawiać i nie ma potrzeby dodawania musztardy, którą zazwyczaj używam przy innych majonezach. Poza tym zawiera tylko naturalne składniki, a to jest dla mnie bardzo ważne.
Sałatkę robię na oko, bez ważenia składników, ale na pewno znajdzie się ktoś, kto zaczyna dopiero swoją przygodę w kuchni i wolałby dokładniejszy przepis, dlatego podaję orientacyjną wagę w nawiasach.
Składniki na ok. 6 porcji:
- 500 g ziemniaków
- 2 nieduże marchewki (ok. 200 g)
- 2 pietruszki (ok. 160 g)
- kawałek selera (ok. 150 g)
- 4 nieduże ogórki konserwowe lub kiszone
- 3 jajka
- trochę groszku konserwowego (np. 5 łyżek)
- trochę kukurydzy konserwowej (np. 5 łyżek)
- szczypiorek (opcjonalnie)
- ok. 5 łyżek majonezu kieleckiego lub więcej według uznania
- sól, czarny pieprz mielony, słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki, marchewki, pietruszki i seler umyć. Bez obierania włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 40 minut). Sprawdzić warzywa widelcem lub końcówką ostrego noża, czy są już miękkie. (Uważać, aby warzyw nie rozgotować). Następnie odcedzić, pozostawić do ostygnięcia i obrać. (Warzywa najłatwiej się obiera, gdy są lekko ciepłe, ale można je również całkowicie ostudzić).
- W międzyczasie ugotować jajka na twardo. Ugotowane zalać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia.
- Groszek i kukurydzę dobrze odsączyć na sitku z zalewy.
- Chłodne warzywa pokroić w kostkę i przełożyć do dużej miski. Jajka obrać. Jajka i ogórki konserwowe lub kiszone również pokroić w kostkę. Dodać do miski. (Ogórki kiszone obieram ze skórki).
- Dodać groszek i kukurydzę, majonez, trochę soli, pieprzu, papryki w proszku i ewentualnie posiekany szczypiorek. Wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby jeszcze doprawić.
- Sałatkę włożyć do lodówki najlepiej na kilka godzin lub noc do przegryzienia.
Kuchnia: |
Polska |
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 6 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |