Sałatka z pomidorów i śliwek

Lekka sałatka z pomidorów, śliwek węgierek, czerwonej cebuli i ogórków konserwowych, z dodatkiem kwaśnej śmietany. Bardzo smaczna, o słodko- wytrawnym smaku. Słodkie śliwki bardzo dobrze komponują się z pomidorami i cebulą. Sałatkę można podawać na śniadanie lub kolację z pieczywem, smażoną kiełbasą lub mięsem z grilla.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 4 średniej wielkości pomidory
  • 6 śliwek węgierek
  • 1 nieduża cebula czerwona
  • 3 ogórki konserwowe
  • 100 g kwaśnej śmietany 10- 18%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i pokroić w większą kostkę. (Kroję na ćwiartki i każdą ćwiartkę w poprzek na pół).
  2. Pomidory umyć, wyciąć szypułki i pokroić w kostkę.
  3. Ogórki pokroić w kostkę.
  4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  5. Śliwki, pomidory, ogórki i cebulę przełożyć do miski. Dodać kwaśną śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2

  1. Sałatkę można podawać od razu, ale lepiej schłodzić uprzednio w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sałatka z pomidorów i śliwek