Sałatka włoska

Sałatka włoska

Sałatka włoska

Lekka, a zarazem sycąca sałatka z tuńczykiem, pomidorkami, mozzarellą i oliwkami. Polecam szczególnie na kolację ze świeżym pieczywem.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 125g sałaty (najlepiej mieszanej)
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (ok. 140g po odcedzeniu z oleju)
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 125g mini mozzarelli
  • garść czarnych oliwek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego ciemnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę umyć i osuszyć (ewentualnie, w zależności od sałaty, poszarpać na kawałki). Przełożyć do miski.
  2. Tuńczyka odsączyć z oleju.
  3. Pomidory umyć i przekroić na pół.
  4. Oliwki pokroić na plasterki.
  5. Wszystkie składniki połączyć i polać oliwą wymieszaną z octem, solą i pieprzem.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Sałatka włoska

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 8 lat temu
    Robiłam tę sałatkę już parę razy, jest pyszna, świeża. Smaki świetnie się uzupełniają, chociaż robiąc pierwszy raz obawiałam się, że ocet balsamiczny zdominuje sałatkę i będzie za kwaśna, ale nie. Bardzo polecam ten przepis.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marian koniuszki · 4 lat temu
      A co z mozzarellą??? Jest w składnikach a później znika....
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 4 lat temu
        Pkt. 5: "Wszystkie składniki połączyć..." ;)