Sałatka włoska


Sałatka włoska
Lekka, a zarazem sycąca sałatka z tuńczykiem, pomidorkami, mozzarellą i oliwkami. Polecam szczególnie na kolację ze świeżym pieczywem.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 125g sałaty (najlepiej mieszanej)
- 1 puszka tuńczyka w oleju (ok. 140g po odcedzeniu z oleju)
- 200g pomidorków koktajlowych
- 125g mini mozzarelli
- garść czarnych oliwek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego ciemnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Sałatę umyć i osuszyć (ewentualnie, w zależności od sałaty, poszarpać na kawałki). Przełożyć do miski.
- Tuńczyka odsączyć z oleju.
- Pomidory umyć i przekroić na pół.
- Oliwki pokroić na plasterki.
- Wszystkie składniki połączyć i polać oliwą wymieszaną z octem, solą i pieprzem.
Kuchnia: |
Włoska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.