Sałatka szparagowa z brzoskwiniami

Lekka, słodko- wytrawna sałatka z rukoli, szparagów, brzoskwiń i orzeszków ziemnych.

Składniki na 2 porcje:

  • 500g białych szparagów
  • ok. 80g sałaty rukola
  • 3 połówki brzoskwiń z puszki
  • 30g orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Dressing:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyć, obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Pokroić w ukośne plasterki. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  2. Olej rozgrzać na patelni, dodać szparagi i smażyć ok. 5 min., aż zaczną mięknąć. Odstawić na bok i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Sałatę umyć i osuszyć.
  4. Brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki.
  5. Orzeszki posiekać.
  6. W misce delikatnie wymieszać szparagi, sałatę, brzoskwinie i orzeszki. Składniki na dressing wymieszać i polać sałatę.
  7. Gotową sałatkę rozłożyć do dwóch miseczek i podawać.

Sałatka szparagowa z brzoskwiniami

(Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).