Sałatka Caprese

Klasyczna włoska sałatka z pomidorów, sera mozzarella i świeżej bazylii. Prosta, szybka w przygotowaniu, a jednocześnie pyszna sałatka. Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki były dobrej jakości i oczywiście świeże. Pyszna na przekąskę, przystawkę lub jako lekkie danie. Można ją podać samą lub z chrupiącym pieczywem.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości pomidory
  • 2 kulki sera mozzarella (każda po ok. 125 g)
  • świeża bazylia (garść listków)
  • ok. 4 łyżek oliwy z oliwek (extra vergine)
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyć i pokroić w plasterki.
  2. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w plasterki o takiej samej grubości co plastry pomidora.
  3. Na talerzu układać na przemian plaster pomidora, mozzarelli i listek bazylii, zakładając jeden na drugi.
  4. Oprószyć solą i pieprzem. Na końcu polać oliwą.
  5. Podawać najlepiej od razu.

Kuchnia:

Włoska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sałatka Caprese