Prosta, sycąca sałatka z ciecierzycą. Dobrze smakuje z bagietką. Doskonale nadaje się również jako dodatek do mięsa z gilla.
Składniki:
250g ciecierzycy
1 czerwona cebula
½ szklanki słonecznika
3 pomidory
Dressing:
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju
1 łyżka płynnego miodu
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 łyżeczka oleju
sól
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na co najmniej 12 godz. Następnego dnia ugotować ją w tej samej wodzie do miękkości (ok. 40min lub dłużej nawet do 90min, w zależności od ziaren). Miękkie ziarna odcedzić i od razu wymieszać z łyżeczką oleju i solą. Pozostawić do ostygnięcia.
Słonecznik zrumienić na patelni bez tłuszczu.
Cebulę pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Ciecierzycę, słonecznik, cebulę i pomidory wymieszać w misce. Osobno wymieszać składniki na sos. Sos wlać do miski, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na parę godzin.
Nigdy nie gustowałam w potrawach wegetariańskich - jestem raczej mięsożercą ale przez przypadek trafiłam na tę sałatkę, kupiłam cieciorkę i Twoja sałatka na stałe zagościła w mojej kuchni. Dziękuję.
Pychotka. Właśnie ją zajadam:)Co prawda olej zastąpiłam olejem lnianym a miód syropem klonowym ale myślę, że wersja oryginalna jest tak samo smaczniutka :)