Sałatka z grillowanej papryki

01

Prosta, ale interesująca w smaku sałatka z kuchni bułgarsko/bałkańskiej, przygotowana z czerwonej grillowanej (lub pieczonej) papryki. Sałatka powinna być przygotowana z dodatkiem sera szopskiego, ale jeśli jest on nieosiągalny lub bardziej preferujecie fetę, możecie ją spokojnie użyć. Za nadesłanie przepisu bardzo dziękuję Rafałowi. Trzymałam się przepisu, ale osobiście dodałabym jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę.

Składniki na 2- 3 porcje:

  • 500g papryki czerwonej (najlepiej długiej)
  • parę oliwek (dowolnych)
  • ok. 100g sera szopskiego lub sera feta
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu (dałam balsamiczny)
  • ewentualnie sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Papryki ułożyć na blasze i piec w nagrzanym piekarniku (w zależności od grubości skóry papryki) ok. 20- 40 min. w temperaturze ok. 220°C (aż skórka popęka).
  2. Papryki przełożyć do worka foliowego i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Kolejno ściągnąć skórkę. Papryki przeciąć na pół i usunąć pestki. Kolejno pokroić w paski o szerokości ok. 0,5 – 1cm.
  3. Papryki rozłożyć na talerzach, pasek koło paska.
  4. Oliwki pokroić drobno. Rozłożyć na papryce.
  5. Ser pokroić w małą kostkę i posypać z góry.
  6. Całość skropić oliwą i octem.

Uwaga: Ja wymieszałam wszystkie składniki w misce, doprawiłam solą i wstawiłam na parę godzin do lodówki.

02

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata Malzahn · 4 lat temu
    Prosta, bardzo smaczna sałatka. Zgadzam się z autorem przepisu- najlepiej pasuje ser szopski . Danie bez zbędnych bajerów, a mimo prostoty mega dobre.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nadia · 12 lat temu
    I kolejna pyszna rzecz - wczoraj wypróbowana (moje kochanie było zachwycone:) ). Pozwoliłam sobie na lekka modyfikację i zamiast oliwy potraktowałam sałatkę lekkim jogurtem z czosnkiem. Palce lizać:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 12 lat temu
    Jadłam kiedyś taką sałatkę przyrządzoną przez znajomą Hiszpankę, była wprawdzie bez sera ale smakowała świetnie do grillowanego mięsa. Nie starczyło dla wszystkich! Twoja kompozycja z serem wydaje mi się jeszcze trafniejsza, bo słony ser i oliwki równoważą słodki smak papryki, musi być wyśmienita!