sałatka z zupki chińskiej

Składniki na ok. 6 -8 porcji:

  • 1 opakowanie łagodnej zupki chińskiej
  • mała puszka ananasa
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • 4 jajka
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • majonez
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. 3 plasterki ananasa odsączyć na sitku.
  2. Jajka ugotować na twardo.
  3. Ok. 140ml soku z ananasa (tego z puszki) podgrzać. Pokruszony makaron razem z przyprawami zalać gorącym sokiem. Pozostawić na parę minut pod przykryciem. (Soku należy dać tyle, aby po napęcznieniu makaronu nie pozostało dodatkowego płynu).
  4. Ogórki i jajka pokroić w kostkę.
  5. Ananasa pokroić na małe kawałki.
  6. W jednej misce połączyć napęczniały makaron, ogórki, jajka, ananasa, kukurydzę, koperek i majonez. (Majonezu dać według uznania. Można dać tylko tyle, aby połączyć wszystkie składniki, albo więcej, jak kto lubi). Doprawić solą i pieprzem do smaku.

02