Zielona sałata z tuńczykiem i fetą
- Szczegóły

Składniki na ok. 4 porcje:
- sałata (dowolna, u mnie mieszana)
- 1 papryka czerwona
- tuńczyk w puszce w sosie własnym
- ok. 150g twardego sera feta
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 żółtko
- 30ml oliwy lub oleju
- 50ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1- 2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Sałatę umyć, osuszyć i jeśli są duże liście, porwać na kawałki. Rozłożyć na półmisku lub talerzach.
- Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
- Tuńczyka odsączyć z zalewy.
- Ser feta pokroić w kostkę.
- Paprykę, tuńczyk i ser rozłożyć na sałacie.
- Żółtko utrzeć dokładnie z sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Dodać powoli oliwę. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać jogurt. Sałatę polać sosem.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.