Meksykańska sałatka warstwowa
- Szczegóły

Bardzo fajna sałatka i bardzo bogata. Znajdziecie w niej wszystko. Zarówno świeże warzywa jak i mięso oraz chipsy, które świetnie pasują do tej sałatki. Sałatki wychodzi sporo. Super na party ;-)
Składniki:
- 1 sałata zielona
- 1 paczka chipsów Tortilla (serowe, paprykowe lub chili)
- 3- 4 pomidory
- ok. 300g pieczarek
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- fasola czerwona konserwowa
- kukurydza konserwowa
- 200g startego sera żółtego
- 500ml jogurtu naturalnego, gęstego
- ok. 6 łyżek majonezu
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać, poszatkować i przysmażyć z mięsem mielonym na małej ilości oleju. Dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i przysmażyć na 1 łyżce oleju.
- Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy.
- Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki i włożyć do dużej miski, najlepiej szklanej.
- Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Rozłożyć na sałacie. Przyprawić solą i pieprzem.
- Kolejno wyłożyć ostudzone mięso, pieczarki, kukurydzę i fasolę.
- Jogurt, majonez, sól i pieprz wymieszać. Wylać na sałatkę. Posypać serem żółtym. Górę posypać pokruszonymi chipsami.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.