Meksykańska sałatka warstwowa

Meksykańska sałatka warstwowa

Bardzo fajna sałatka i bardzo bogata. Znajdziecie w niej wszystko. Zarówno świeże warzywa jak i mięso oraz chipsy, które świetnie pasują do tej sałatki. Sałatki wychodzi sporo. Super na party ;-)

Składniki:

  • 1 sałata zielona
  • 1 paczka chipsów Tortilla (serowe,  paprykowe lub chili)
  • 3- 4 pomidory
  • ok. 300g pieczarek
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • fasola czerwona konserwowa
  • kukurydza konserwowa
  • 200g startego sera żółtego
  • 500ml jogurtu naturalnego, gęstego
  • ok. 6 łyżek majonezu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać, poszatkować i przysmażyć z mięsem mielonym na małej ilości oleju. Dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i przysmażyć na 1 łyżce oleju.
  3. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy.
  4. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki i włożyć do dużej miski, najlepiej szklanej.
  5. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Rozłożyć na sałacie. Przyprawić solą i pieprzem.
  6. Kolejno wyłożyć ostudzone mięso, pieczarki, kukurydzę i fasolę.
  7. Jogurt, majonez, sól i pieprz wymieszać. Wylać na sałatkę. Posypać serem żółtym. Górę posypać pokruszonymi chipsami.

Meksykańska sałatka warstwowa

Meksykańska sałatka warstwowa

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Czy salatke można podać na zimno?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 8 lat temu
    dziewczyny a zamiast fasoli co mogłabym dać innego ??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Weronika · 4 lat temu
      Wydaje mi się, że jeśli nie lubisz fasoli to najlepiej po prostu ją ominąć :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 9 lat temu
    Sałatkę zrobiłam parę dni temu na wieczór panieński. Oczywiście okazała się sukcesem :) Nawet pomimo tego, że użyłam zbyt rzadkiego jogurtu, który rozpłynął się po całej sałatce. Przepis poleciłam już paru osobom :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 9 lat temu
    [b]Jolu[/b] na zdjęciu jest lodowa ale może też być zwykła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 9 lat temu
    czy to jest zwykła sałata czy sałata lodowa? czy obojętnie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 lat temu
    Zrobiłam, wyszła przepyszna, dodałam do sosu odrobinę czosnku. Wszystkim smakowała.
    Polecam !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 10 lat temu
    [b]Ewo[/b] nie, nie trzeba nic zapiekać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 lat temu
    Pytam ,bo nie chcę popełnić błędu, ser nie musi się roztopić???
    Jeśli to możliwe proszę o szybką odpowiedź, ponieważ właśnie robię sałatkę i nie wiem jak podać >>>
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 10 lat temu
    [b]Ewo[/b] nie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 lat temu
    Czy gotową sałatkę włożyć do piekarnika na kilka min?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 11 lat temu
    Pychottaaa!!!!!!!!!!!1 Hicior imprezy, nie było osoby która by nie chciała tej sałatki, wręcz jej zabrakło :lol: . Na następny raz dodam do sosu tabasco że by bardzie podkręcić smak :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 lat temu
    Kiedyś już robiłam w okrojonej wersji (bo nie miałam bodajże pieczarek) bez okazji. Dziś ujrzy światło dzienne :) przygotowałam na domówkę, mam nadzieję, że będzie wszystkim smakować.

    dodałam jedynie do jogurtu czosnek, bo miał kwaśnawy posmak, a u nas wszyscy czosnek lubią. Mam nadzieję, że ta modyfikacja zmieni smak jedynie na plus!

    i faktycznie wychodzi wieeelka porcja. W standardowej salaterce zmieściła mi się tylko sałata. Zrobiłam więc w naczyniu żaroodpornym i okazało się być na styk!

    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    justka2712 · 12 lat temu
    Zrobiłam! :) Wyszła pyszna! Efekty u mnie na blogu, więc zapraszam w wolnej chwili. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 12 lat temu
    Tak :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 12 lat temu
    Wygląda cudownie, jutro chyba wypróbuję mimo diety :D tylko tego jogustu naturalnego ma być aż pół litra? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Joasiu, świetny przepis, z tej ilości wyszy mi dwie salatki, a na imieninach obie zniknęly w 10 minut :) W ogole rewelacyjne przepisy i rewelacyjna strona, a Ty masz niesamowity talent - podziwiam i gratuluję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 12 lat temu
    Cieszę się, że sałatka smakuje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 12 lat temu
    Salatka naprawdę smaczna. Na drugi dzień jeszcze lepsza. W ogóle świetne przepisy, będę próbować:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 13 lat temu
    Słowo "pyszna", to za mało powiedziane dla tej sałatki. Jest rewelacyjna!!! Zachwyciła wszystkich gości na moich urodzinach. Polecam wszystkim gorąco!