Sałatka śledziowa ze smażonymi jabłkami


Sałatka śledziowa ze smażonymi jabłkami
Sałatka o łagodnym i prostym smaku. Lekka słodycz jabłek dobrze komponuje się z intensywnym smakiem ryby i cebuli. Niewyszukane danie, a zarazem ciekawa kompozycja smakowa.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 4 płaty śledziowe (matjasy) w oleju
- 3 jabłka
- zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Płaty śledziowe pokroić w kostkę.
- Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
- Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przesmażyć, aż jabłka będą miękkie, ale będą jeszcze utrzymywać kształt. (Można również smażyć dłużej, aż powstanie mus jabłkowy). Jabłka wymieszać z solą, pieprzem i cebulką.
- Układać w szklankach lub pucharkach warstwami: śledzie, jabłka i ponownie śledzie i jabłka.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.