01

Bardzo dobra sałatka, super jako przystawka. Szczególnie pasuje mi tutaj rukola, ale oczywiście można użyć dowolnej zielonej sałaty. W połączeniu z mango i smażonym w orzechach serem Feta jest naprawdę smaczna.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • zielona sałata (u mnie rukola)
  • ok. 200g twardego sera Feta
  • 1 dojrzałe mango
  • ok. 50g zmielonych orzechów (u mnie laskowe)
  • 1 jajko
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek (lub olej)
  • sos sałatkowy np. z Knorra (lub dowolne zioła)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na czterech talerzach.
  2. Mango umyć, obrać, pokroić w paski i ułożyć na sałacie.
  3. Ser Feta pokroić w grubą kostkę.
  4. Jajko rozkłócić na talerzu. Ser obtoczyć dokładnie w jajku i kolejno w orzechach. Czynność tą powtórzyć. (Ser musi być dokładnie obtoczony w orzechach, aby nie rozpłynął się podczas smażenia).
  5. Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć na nim kostki sera.
  6. Kostki serowe ułożyć na sałacie.
  7. Sos sałatkowy wymieszać z oliwą i octem (doprawić do smaku). Sosem polać sałatkę.

 02