Sałatka z arbuzem, fetą i rukolą

Sałatka z arbuzem, fetą i rukolą

Letnia sałatka z rukolą, kawałkami arbuza, fety i oliwkami. Bardzo dobre, i bogate połączenie smakowe. Sałatka jest lekka i orzeźwiająca. W sam raz na upalne dni.

Składniki na 1 porcję:

  • ok. 400 g arbuza bez pestek (waga ze skórą)
  • garść sałaty rukoli
  • 1 łyżka czarnych lub zielonych oliwek
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 50 g sera feta
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (u mnie jasnego)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, czarny pieprz świeżo zmielony

Sposób przygotowania:

  1. Z arbuza odciąć skórę i pokroić w kostkę.
  2. Rukolę umyć, osuszyć i oderwać za długie łodyżki.
  3. Ser feta pokroić w kostkę.
  4. Oliwki pokroić w plasterki.
  5. Orzechy włoskie posiekać.
  6. W małej miseczce lub filiżance wymieszać miód z oliwą, octem, solą i pieprzem.
  7. Do miski przełożyć rukolę, kawałki arbuza, posypać serem fetą, oliwkami i orzechami. Polać przygotowanym dressingiem.
  8. Podawać najlepiej od razu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 1

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sałatka z arbuzem, fetą i rukolą
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nat · 11 lat temu
    czy można czymś zastąpić oliwki, za którymi nie przepadam?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 14 lat temu
    pyszne zestawienie! jak zawsze cudowne propozycje Joasiu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiosenka27 · 14 lat temu
    A ja znam to smaczne połączenie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 14 lat temu
    arbuz i feta.. coraz częściej spotykane połączenie.. jeszcze nie znane.