Sałatka z arbuzem, fetą i rukolą


Letnia sałatka z rukolą, kawałkami arbuza, fety i oliwkami. Bardzo dobre, i bogate połączenie smakowe. Sałatka jest lekka i orzeźwiająca. W sam raz na upalne dni.
Składniki na 1 porcję:
- ok. 400 g arbuza bez pestek (waga ze skórą)
- garść sałaty rukoli
- 1 łyżka czarnych lub zielonych oliwek
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 50 g sera feta
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego (u mnie jasnego)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, czarny pieprz świeżo zmielony
Sposób przygotowania:
- Z arbuza odciąć skórę i pokroić w kostkę.
- Rukolę umyć, osuszyć i oderwać za długie łodyżki.
- Ser feta pokroić w kostkę.
- Oliwki pokroić w plasterki.
- Orzechy włoskie posiekać.
- W małej miseczce lub filiżance wymieszać miód z oliwą, octem, solą i pieprzem.
- Do miski przełożyć rukolę, kawałki arbuza, posypać serem fetą, oliwkami i orzechami. Polać przygotowanym dressingiem.
- Podawać najlepiej od razu.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 1 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.