Sałatka z awokado i truskawkami z imbirowym dressingiem

Sałatka z awokado i truskawkami z imbirowym dressingiem

Pyszna, lekka, sezonowa sałatka z sałaty, truskawek, awokado i orzeszków piniowych. Pasuje jako przystawka lub lekka kolacja w upalne dni.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 3 dojrzałe awokado
  • 500g truskawek
  • cytryna
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek orzeszków piniowych
  • trochę startego imbiru świeżego lub w proszku
  • parę liści sałaty
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Sok z cytryny, miód i imbir wymieszać w miseczce. Dodać sól i pieprz.
  2. Orzeszki piniowe podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Odstawić na bok do ostygnięcia.
  3. Awokado obrać, przeciąć na pół, wyciągnąć pestkę i pokroić w kostkę.
  4. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki lub dużą kostkę.
  5. Awokado, truskawki i orzeszki połączyć z sosem.
  6. Liście sałaty umyć i porwać na małe kawałki.
  7. W salaterkach układać warstwami sałatę, awokado, truskawki i orzechy.
Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de, „Avocado- Erdbeer- Salat mit Ingwer Dressing”

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: wysoki

Sałatka z awokado i truskawkami z imbirowym dressingiem