Sałatka z awokado i truskawkami z imbirowym dressingiem


Sałatka z awokado i truskawkami z imbirowym dressingiem
Pyszna, lekka, sezonowa sałatka z sałaty, truskawek, awokado i orzeszków piniowych. Pasuje jako przystawka lub lekka kolacja w upalne dni.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 3 dojrzałe awokado
- 500g truskawek
- cytryna
- 1 łyżka miodu
- 5 łyżek orzeszków piniowych
- trochę startego imbiru świeżego lub w proszku
- parę liści sałaty
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Sok z cytryny, miód i imbir wymieszać w miseczce. Dodać sól i pieprz.
- Orzeszki piniowe podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Odstawić na bok do ostygnięcia.
- Awokado obrać, przeciąć na pół, wyciągnąć pestkę i pokroić w kostkę.
- Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki lub dużą kostkę.
- Awokado, truskawki i orzeszki połączyć z sosem.
- Liście sałaty umyć i porwać na małe kawałki.
- W salaterkach układać warstwami sałatę, awokado, truskawki i orzechy.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | wysoki |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.