Sałatka z kawowym winegret

Lekka sałatka z zielonej sałaty, smażonych plastrów cukinii i pieczarek z kawowym sosem winegret. Smażona cukinia i pieczarki świetnie harmonizują z aromatem kawowym. Sałatka smaczna sama. Pasuje również do smażonych warzyw i mięs.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 1 główka sałaty
  • 2 małe, młode cukinie
  • 6 pieczarek
  • 4- 5 łyżek oleju do smażenia
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • sól, pieprz

Sos vinaigrette:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Liście sałaty umyć i osuszyć.
  2. Cukinie umyć i odciąć końce. Pieczarki oczyścić.
  3. Cukinie razem ze skórką pokroić wzdłuż w cienkie paski. (Można kroić nożem lub szeroką obieraczką).
  4. Pieczarki pokroić w plasterki.
  5. Na 3- 4 łyżkach oleju usmażyć plastry cukinii z obu stron, aż się lekko zarumienią. Lekko posolić i popieprzyć. Wyłożyć na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
  6. Pieczarki podsmażyć na łyżce oleju. Wyłożyć na ręcznik papierowy.
  7. Orzeszki piniowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Pozostawić do ostudzenia.
  8. Przygotować sos vinaigrette: Kawę i cukier rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody.
  9. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  10. Ocet połączyć z solą, pieprzem, kawą i olejem. Dodać cebulę.
  11. Sałatę poszarpać na małe kawałki. Połączyć z sosem. Wyłożyć do miseczek lub talerzy. Na sałacie ułożyć cukinię, pieczarki i posypać orzeszkami piniowymi.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Kaffee kreativ".

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sałatka z kawowym winegret