Sałatka z kawowym winegret


Lekka sałatka z zielonej sałaty, smażonych plastrów cukinii i pieczarek z kawowym sosem winegret. Smażona cukinia i pieczarki świetnie harmonizują z aromatem kawowym. Sałatka smaczna sama. Pasuje również do smażonych warzyw i mięs.
Składniki na ok. 6 porcji:
- 1 główka sałaty
- 2 małe, młode cukinie
- 6 pieczarek
- 4- 5 łyżek oleju do smażenia
- 4 łyżki orzeszków piniowych
- sól, pieprz
Sos vinaigrette:
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Liście sałaty umyć i osuszyć.
- Cukinie umyć i odciąć końce. Pieczarki oczyścić.
- Cukinie razem ze skórką pokroić wzdłuż w cienkie paski. (Można kroić nożem lub szeroką obieraczką).
- Pieczarki pokroić w plasterki.
- Na 3- 4 łyżkach oleju usmażyć plastry cukinii z obu stron, aż się lekko zarumienią. Lekko posolić i popieprzyć. Wyłożyć na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
- Pieczarki podsmażyć na łyżce oleju. Wyłożyć na ręcznik papierowy.
- Orzeszki piniowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Pozostawić do ostudzenia.
- Przygotować sos vinaigrette: Kawę i cukier rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Ocet połączyć z solą, pieprzem, kawą i olejem. Dodać cebulę.
- Sałatę poszarpać na małe kawałki. Połączyć z sosem. Wyłożyć do miseczek lub talerzy. Na sałacie ułożyć cukinię, pieczarki i posypać orzeszkami piniowymi.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Kaffee kreativ".
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.