Sałatka wiosenna


Sałatka wiosenna
Lekka sałatka z sałaty zielonej, pomidorków koktajlowych, papryki, rzodkiewki, jajek oraz sera mozzarella, posypana chrupiącym boczkiem.
Składniki na ok. 4 porcje:
- sałata np. lodowa
- 3 jajka
- ok. 150g sera mozzarella w małych kuleczkach
- 4 rzodkiewki
- kilka pomidorków koktajlowych
- papryka
- 50g boczku
- ½ łyżeczki musztardy
- 6 łyżeczek octu winnego
- 6 łyżek oleju
- sól, pieprz, szczypta cukru
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w łódki.
- Boczek pokroić w kostkę i usmażyć.
- Sałatę umyć, osuszyć i poszarpać na kawałki.
- Rzodkiewki umyć i pokroić.
- Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę lub paski.
- Musztardę, ocet, olej, sól, pieprz i cukier wymieszać.
- Sałatę, jajka, rzodkiewki, paprykę, pomidory i mozzarellę wymieszać. Sałatkę ułożyć na dużym talerzu lub w misce, posypać boczkiem i polać sosem.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.