Sałatka ryżowa ze szparagami


Sałatka ryżowa ze szparagami
Szybka, wykwintna, wiosenna sałatka z ryżem i zielonymi szparagami oraz sosem jogurtowym.
Składniki na ok. 6 porcji:
- 100g sera żółtego typu Gouda
- 1 kostka rosołowa warzywna (polecam: domowy wywar warzywny)
- 150g ryżu
- 500g zielonych szparagów
- 150g mrożonego zielonego groszku
- 3 zielone cebulki
- 150g małych pomidorów
- 200g jogurtu naturalnego
- trochę soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Ser żółty zetrzeć na tarce.
- Szparagi umyć i odciąć końcówki. Można przeciąć je na pół. Szparagi i groszek gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
- Ryż ugotować na wywarze (lub w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej). Odcedzić.
- Cebulki pokroić drobno i podsmażyć przez chwilę na oleju. Patelnię ściągnąć z pieca i dodać jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz. Wymieszać.
- Pomidory pokroić w ćwiartki.
- Ryż, ser żółty, szparagi, groszek i pomidory przełożyć do miski. Polać sosem jogurtowym.
Przepis pochodzi z gazetki: Finessen, ”Reissalat mit Spargel”.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.