Sałatka ryżowa ze szparagami

Sałatka ryżowa ze szparagami

Szybka, wykwintna, wiosenna sałatka z ryżem i zielonymi szparagami oraz sosem jogurtowym.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 100g sera żółtego typu Gouda
  • 1 kostka rosołowa warzywna (polecam: domowy wywar warzywny)
  • 150g ryżu
  • 500g zielonych szparagów
  • 150g mrożonego zielonego groszku
  • 3 zielone cebulki
  • 150g małych pomidorów
  • 200g jogurtu naturalnego
  • trochę soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Ser żółty zetrzeć na tarce.
  2. Szparagi umyć i odciąć końcówki. Można przeciąć je na pół. Szparagi i groszek gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  3. Ryż ugotować na wywarze (lub w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej). Odcedzić.
  4. Cebulki pokroić drobno i podsmażyć przez chwilę na oleju. Patelnię ściągnąć z pieca i dodać jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz. Wymieszać.
  5. Pomidory pokroić w ćwiartki.
  6. Ryż, ser żółty, szparagi, groszek i pomidory przełożyć do miski. Polać sosem jogurtowym.

Przepis pochodzi z gazetki: Finessen, ”Reissalat mit Spargel”.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Sałatka ryżowa ze szparagami