Sałatka ryżowa ze szparagami

Sałatka ryżowa ze szparagami

Sałatka ryżowa ze szparagami

Szybka, wykwintna, wiosenna sałatka z ryżem i zielonymi szparagami oraz sosem jogurtowym.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 100g sera żółtego typu Gouda
  • 1 kostka rosołowa warzywna (polecam: domowy wywar warzywny)
  • 150g ryżu
  • 500g zielonych szparagów
  • 150g mrożonego zielonego groszku
  • 3 zielone cebulki
  • 150g małych pomidorów
  • 200g jogurtu naturalnego
  • trochę soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Ser żółty zetrzeć na tarce.
  2. Szparagi umyć i odciąć końcówki. Można przeciąć je na pół. Szparagi i groszek gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  3. Ryż ugotować na wywarze (lub w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej). Odcedzić.
  4. Cebulki pokroić drobno i podsmażyć przez chwilę na oleju. Patelnię ściągnąć z pieca i dodać jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz. Wymieszać.
  5. Pomidory pokroić w ćwiartki.
  6. Ryż, ser żółty, szparagi, groszek i pomidory przełożyć do miski. Polać sosem jogurtowym.

Przepis pochodzi z gazetki: Finessen, ”Reissalat mit Spargel”.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Sałatka ryżowa ze szparagami

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 9 lat temu
    Właśnie zjadłem tę potrawę. Spokojnie mogę polecić. Razem ze zjedzeniem potrawy wszystko zajęło mi 30 minut. Bardzo szybka i smaczna rzecz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 lat temu
    Zrobiłam sałatkę dzisiaj na obiad, jest bardzo dobra. Smaki fajnie się łączą, ja dałam tylko mniej jogurtu, bo nie lubię takiej 'mamałygi';).
    Ogólnie polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Świetne danie! Spróbowałam w ubiegłym roku kilka razy, dodałam do ulubionych i w tym roku - gdy tylko pojawiły się szparagi - z chęcią i apetytem wracam do tego przepisu.
    Proste, całkiem wykwintne i bardzo, bardzo smaczne. Polecam!
    ps. ja daję groszek z puszki i też nam smakuje :]