Sałatka ze szparagami i truskawkami


Sałatka ze szparagami i truskawkami
Lekka, wiosenna sałatka ze świeżej sałaty, zielonych szparagów i słodkich truskawek. Sałatka jest nie tylko wykwintna, ale również bardzo zdrowa, orzeźwiająca i pożywna. Szparagi i truskawki doskonale do siebie pasują.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 500g zielonych szparagów
- 250g truskawek
- sałata (dowolna np. masłowa, rzymska, rukola)
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki octu balsamicznego białego
- 2 łyżki oleju
- garść orzechów włoskich
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Sałatę umyć i osuszyć. (Ewentualnie, w zależności od sałaty, poszarpać na kawałki).
- Szparagi umyć i odciąć końcówki. Szparagi można przeciąć na pół. Gotować w osolonej wodzie ok. 10 minut. Odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
- Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki.
- Orzechy posiekać.
- Cukier skarmelizować na patelni, na małym ogniu. Dodać wodę i ocet ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać olej i orzechy. Wymieszać.
- Sałatę, szparagi i truskawki wymieszać. Polać sosem.
Smacznego.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | wysoki |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.