Arbuzowy rekin

Kiedy tylko zobaczyłam ten przepis w necie, wiedziałam, że go zrobię, gdy tylko pojawią się arbuzy w sklepie. Uwielbiam arbuza, a moje dzieci mają to po mamie ;) Byłam pewna, że arbuz o takim kształcie sprawi im wielką radość. Oczywiście były zachwycone. Taki rekin wspaniale prezentuje się na stole i do tego jest smaczną i zdrową przekąską.

Podobnego rekina można zrobić również z melona ;)

Składniki:

  • 1 arbuz
  • 2 Toffifee (ewentualnie: 2 czarne oliwki, winogron, pianki marshmallow lub inna dekoracja jako oczy)
  • 3- 4 wykałaczki

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza umyć i osuszyć. Ostrym nożem odkroić ok. ¼ arbuza. Odłożyć na bok.
  2. Dużą cześć arbuza postawić na blacie. Wyciąć paszczę, nacinając od góry nożem na głębokość ok. 10cm i na szerokość ok. 5- 8cm. (Wielkość paszczy proszę dopasować indywidualnie do wielkości arbuza). Wycięty kawałek odłożyć na bok.

2

3

  1. Wyciągnąć miąższ ze środka i pokroić go na kawałki. Kawałki arbuza odłożyć na bok.

4

  1. Obieraczką do warzyw lub małym nożykiem ściąć wokół paszczy zieloną skórę, na szerokość ok. 1cm.

5

  1. W białej części zrobić zęby, wycinając trójkąty.

6

  1. Zrobić nożykiem wgłębienia na oczy. Włożyć Toffifee i przymocować wykałaczką.
  2. Z odłożonego kawałka arbuza wyciąć płetwę rekina i umocować ją wykałaczkami na grzbiecie.
  3. Rekina ułożyć na dużym talerzu. Do paszczy włożyć kawałki pokrojonego arbuza.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony www.chefkoch.de

Arbuzowy rekin

Arbuzowy rekin

Arbuzowy rekin

Arbuzowy rekin

Powiązane przepisy