Arbuzowy rekin

Kiedy tylko zobaczyłam ten przepis w necie, wiedziałam, że go zrobię, gdy tylko pojawią się arbuzy w sklepie. Uwielbiam arbuza, a moje dzieci mają to po mamie ;) Byłam pewna, że arbuz o takim kształcie sprawi im wielką radość. Oczywiście były zachwycone. Taki rekin wspaniale prezentuje się na stole i do tego jest smaczną i zdrową przekąską.
Podobnego rekina można zrobić również z melona ;)
Składniki:
- 1 arbuz
- 2 Toffifee (ewentualnie: 2 czarne oliwki, winogron, pianki marshmallow lub inna dekoracja jako oczy)
- 3- 4 wykałaczki
Sposób przygotowania:
- Arbuza umyć i osuszyć. Ostrym nożem odkroić ok. ¼ arbuza. Odłożyć na bok.
- Dużą cześć arbuza postawić na blacie. Wyciąć paszczę, nacinając od góry nożem na głębokość ok. 10cm i na szerokość ok. 5- 8cm. (Wielkość paszczy proszę dopasować indywidualnie do wielkości arbuza). Wycięty kawałek odłożyć na bok.
- Wyciągnąć miąższ ze środka i pokroić go na kawałki. Kawałki arbuza odłożyć na bok.
- Obieraczką do warzyw lub małym nożykiem ściąć wokół paszczy zieloną skórę, na szerokość ok. 1cm.
- W białej części zrobić zęby, wycinając trójkąty.
- Zrobić nożykiem wgłębienia na oczy. Włożyć Toffifee i przymocować wykałaczką.
- Z odłożonego kawałka arbuza wyciąć płetwę rekina i umocować ją wykałaczkami na grzbiecie.
- Rekina ułożyć na dużym talerzu. Do paszczy włożyć kawałki pokrojonego arbuza.
Smacznego.
Przepis pochodzi ze strony www.chefkoch.de
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.