Arbuzowy rekin
- Główny składnik: Owoce
- Na ciepło lub zimno: Na zimno
- Składniki owoce: Arbuz
- Dominujący smak: Słodki
- Okazja: Urodziny, Rocznica, Impreza, prywatka, Na grilla i ognisko
- Trudność: Średnio trudne
- Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez jajek, Bez laktozy, Bez mięsa, Dzieci, Wegańskie, Wegetariańskie, Niskowęglowodanowe, Zdrowe
- Sposób przyrządzania: Gotowanie tradycyjnie
- Czas przygotowania: Do 1 godziny, Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej


Kiedy tylko zobaczyłam tego rekina, wiedziałam, że go zrobię, gdy tylko pojawią się arbuzy w sklepie. Uwielbiam arbuza, a moje dzieci mają to po mamie ;) Byłam pewna, że arbuz o takim kształcie sprawi im wielką radość. Oczywiście były zachwycone. Taki rekin wspaniale prezentuje się na stole i do tego jest smaczną i zdrową przekąską.
Podobnego rekina można zrobić również z melona ☺
Składniki:
- 1 arbuz
- 2 Toffifee (ewentualnie: 2 czarne oliwki, winogron, pianki marshmallows lub inna dekoracja jako oczy)
- 3- 4 wykałaczki
Sposób przygotowania:
- Arbuza umyć i osuszyć. Ostrym nożem odkroić ok. ¼ po skosie. Odłożyć na bok.
- Dużą cześć arbuza postawić na blacie. Wyciąć paszczę, nacinając od góry nożem na głębokość ok. 10 cm i na szerokość ok. 5- 8 cm. (Wielkość paszczy proszę dopasować indywidualnie do wielkości arbuza). Wycięty kawałek odłożyć na bok.
- Wyciągnąć miąższ ze środka (przy pomocy noża i łyżki) i pokroić go na kawałki. Kawałki arbuza odłożyć na bok.
- Obieraczką do warzyw lub małym nożykiem ściąć wokół paszczy zieloną skórę, na szerokość ok. 2 cm.
- W białej części zrobić zęby, wycinając trójkąty.
- Zrobić nożykiem wgłębienia na oczy. Włożyć pralinkę Toffifee, przymocowaną na wykałaczce.
- Z odłożonego kawałka arbuza wyciąć płetwę rekina i umocować ją wykałaczkami na grzbiecie.
- Rekina ułożyć na dużym talerzu. Do paszczy włożyć kawałki pokrojonego arbuza.
Źródło: Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.