Kwiaty cukinii w tempurze
Pyszna, wykwintna i chrupiąca przekąska. Należy podawać ją na ciepło, od razu po usmażeniu. Jest wówczas chrupiąca na zewnątrz, a w środku delikatna. Polecam podawać z sałatą i świeżym pieczywem np. focaccią.
Jeśli pierwszy raz przygotowujesz kwiaty cukinii, polecam przeczytać najpierw artykuł: „Jak przygotować kwiaty cukinii”.
Składniki:
- ok. 15 kwiatów cukinii
Ciasto naleśnikowe:
- 80g mąki pszennej
- 170ml gazowanej wody mineralnej
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Kwiaty cukinii opłukać letnią, bieżącą wodą, a następnie dobrze osuszyć na ręczniku papierowym.
- Delikatnie rozchylić kwiaty i wyciąć pręciki lub je wyrwać palcami. Można również przerwać kwiat delikatnie z jednej strony i wyciąć pręcik. (Tak jest najprościej).
- Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli. Wlewać wodę i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajko i ponownie wymieszać. (Można również ciasto zmiksować mikserem. Ciasto nie powinno być gęste).
- Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju.
- Kwiaty zanurzać w cieście i od razu układać na patelni. Smażyć z obu stron przez parę minut.
- Wykładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Podawać od razu.
Kuchnia: |
Włoska |
|
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 23488
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.