Kiedy tylko zobaczyłam tego rekina, wiedziałam, że go zrobię, gdy tylko pojawią się arbuzy w sklepie. Uwielbiam arbuza, a moje dzieci mają to po mamie ;) Byłam pewna, że arbuz o takim kształcie sprawi im wielką radość. Oczywiście były zachwycone. Taki rekin wspaniale prezentuje się na stole i do tego jest smaczną i zdrową przekąską.
Podobnego rekina można zrobić również z melona ☺
Składniki:
1 arbuz
2 Toffifee (ewentualnie: 2 czarne oliwki, winogron, pianki marshmallows lub inna dekoracja jako oczy)
3- 4 wykałaczki
Sposób przygotowania:
Arbuza umyć i osuszyć. Ostrym nożem odkroić ok. ¼ po skosie. Odłożyć na bok.
Dużą cześć arbuza postawić na blacie. Wyciąć paszczę, nacinając od góry nożem na głębokość ok. 10 cm i na szerokość ok. 5- 8 cm. (Wielkość paszczy proszę dopasować indywidualnie do wielkości arbuza). Wycięty kawałek odłożyć na bok.
Wyciągnąć miąższ ze środka (przy pomocy noża i łyżki) i pokroić go na kawałki. Kawałki arbuza odłożyć na bok.
Obieraczką do warzyw lub małym nożykiem ściąć wokół paszczy zieloną skórę, na szerokość ok. 2 cm.
W białej części zrobić zęby, wycinając trójkąty.
Zrobić nożykiem wgłębienia na oczy. Włożyć pralinkę Toffifee, przymocowaną na wykałaczce.
Z odłożonego kawałka arbuza wyciąć płetwę rekina i umocować ją wykałaczkami na grzbiecie.
Rekina ułożyć na dużym talerzu. Do paszczy włożyć kawałki pokrojonego arbuza.