Orzechy solone
Pyszne orzeszki solone w wersji domowej. Przepis podsunęła mi moja koleżanka z Kosowa, która ma je zawsze w zapasie w domu. Wykorzystuje orzechy laskowe lub migdały. W krajach arabskich tak przygotowane orzechy podawane są często w restauracjach jako przekąska do wina.
Składniki:
- 400g orzechów laskowych
- 2 białka
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
- Białka przełożyć do miski i rozkłócić trzepaczką lub widelcem. (Tylko chwilę, nie należy białka ubijać).
- Dodać sól i orzechy. Całość wymieszać.
- Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy wyciągać rękami z miski (pozwalając, aby nadmiar białka ociekł) i układać na papierze do pieczenia.
- Blachę z orzechami włożyć do piekarnika i dopiero teraz ustawić piekarnik na 200°C, grzałka góra- dół. (Orzechy powinny się powoli prażyć).
- Piec ok. 18- 20 minut. Należy przemieszać je podczas pieczenia 2- 3 razy. (Orzechy będą przyklejać się do papieru).
- Gotowe orzechy wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blasze do całkowitego ostygnięcia.
- Następnie przełożyć do słoików i zamknąć. Przechowywać w ciemnym miejscu do ok. 3 tygodni.
Uwaga:
- Orzechy można jeść ze skórką lub bez niej. Bardzo ładnie oddziela się od orzecha. Jak kto lubi ;).
Kuchnia: |
Bałkańska |
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 28397
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.