Pieczarki faszerowane serkiem

Bardzo smaczna i prosta przystawka na zimno lub na ciepło. Nadaje się również jako dodatek do obiadu lub na kolację np. z bagietką z masłem czosnkowym lub ziołowym.

Składniki:

  • ok. 500g pieczarek białych lub brązowych
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia (zwykłego lub z ziołami)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju np. rzepakowego
  • trochę masła do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyścić i odciąć trzony. Trzony posiekać drobno.
  2. Czosnek obrać i posiekać.
  3. Trzony i czosnek przysmażyć na łyżce oleju. (Woda musi całkowicie wyparować). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Dodać serek i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Kapelusze pieczarek napełnić farszem i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.

2

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, aż pieczarki będą miękkie, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Pieczarki faszerowane serkiem

Powiązane przepisy