Pieczarki faszerowane serkiem


Bardzo smaczna i prosta przystawka na zimno lub na ciepło. Nadaje się również jako dodatek do obiadu lub na kolację np. z bagietką z masłem czosnkowym lub ziołowym.
Składniki:
- ok. 500g pieczarek białych lub brązowych
- 200g serka kremowego typu Philadelphia (zwykłego lub z ziołami)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju np. rzepakowego
- trochę masła do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Pieczarki oczyścić i odciąć trzony. Trzony posiekać drobno.
- Czosnek obrać i posiekać.
- Trzony i czosnek przysmażyć na łyżce oleju. (Woda musi całkowicie wyparować). Pozostawić do ostygnięcia.
- Dodać serek i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Kapelusze pieczarek napełnić farszem i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, aż pieczarki będą miękkie, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.