Pieczarki faszerowane serkiem

Pieczarki faszerowane serkiem

Bardzo smaczna i prosta przystawka na zimno lub na ciepło. Nadaje się również jako dodatek do obiadu lub na kolację np. z bagietką z masłem czosnkowym lub ziołowym.

Składniki:

  • ok. 500g pieczarek białych lub brązowych
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia (zwykłego lub z ziołami)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju np. rzepakowego
  • trochę masła do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyścić i odciąć trzony. Trzony posiekać drobno.
  2. Czosnek obrać i posiekać.
  3. Trzony i czosnek przysmażyć na łyżce oleju. (Woda musi całkowicie wyparować). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Dodać serek i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Kapelusze pieczarek napełnić farszem i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.

2

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, aż pieczarki będą miękkie, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Pieczarki faszerowane serkiem
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 2 lat temu
    czy te pieczarki obierać?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Nie, ale proszę wybrać ładne, świeże pieczarki. Jeśli jednak skórka jest brzydka to bym ją ściagnęła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara Anna Lukovic · 2 lat temu
    Ja dziś spróbowałam - wyszło szybko i smacznie! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mona · 5 lat temu
    A ja dziś na grilla je przygotowuje. Zawsze wychodzą i zawsze smaczne.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Jeść je na ciepło, czy lepsze na zimno?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 5 lat temu
    Widzę tu same stare komentarze, czy ktoś nadal robi faszerowane pieczarki? Bo ja będę robić te je właśnie na sylwestra, uwielbiam ten przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    urszula · 9 lat temu
    a czy nie wytwarza się dużo wody podczas
    pieczenia? bo pieczrki mają top do siebie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina Woszczyk · 10 lat temu
    Czy ten serek jest typu twarożkowego , czy topionego ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      To ma być serek kremowy, taki w pudełeczku np. z Hochland kanapkowy śmietankowy, czy Turek kremowy, Almette śmietankowy lub wersje z ziołami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 10 lat temu
    Pani Joanno przepis rewelacyjny, polecam wszystkim. Dziękuję i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 10 lat temu
    Prosty a jakze smaczny przepis. Dodałam tylko pokrojona drobno i podsmażoną cebulkę:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 10 lat temu
    Czy zamiast serka Philadelphia mozna użyć jakiegoś innego? Bo ciężko go dostać a czasami się pojawia w Pani przepisach. Jeżeli można go czymś zastąpić to proszę o podpowiedź czego najlepiej użyć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 11 lat temu
    Pyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kaneta7 · 11 lat temu
    Robilam te pieczarki i musze przyznac ze sa rewelacyjne.Nawet kolezanki prosza o przepis:-))Naprawde polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    madzik1984 · 12 lat temu
    szybkie, latwe a sa rewelacyjne.uwielbiam pieczarki i serek philadelphia a nigdy nie wpadlabym na takie polaczenie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mopswkuchni · 13 lat temu
    Tak jeszcze nie faszerowałam pieczarek. Robię z mięsem mielonym bardzo często, bo to przysmak mojego męża
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 4 lat temu
      Mieso do znudzenia ;) ja czesto faszeruje serami itp