Pieczarki faszerowane serkiem
Ocena użytkowników: 4 / 5







Bardzo smaczna i prosta przystawka na zimno lub na ciepło. Nadaje się również jako dodatek do obiadu lub na kolację np. z bagietką z masłem czosnkowym lub ziołowym.
Składniki:
- ok. 500g pieczarek białych lub brązowych
- 200g serka kremowego typu Philadelphia (zwykłego lub z ziołami)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju np. rzepakowego
- trochę masła do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Pieczarki oczyścić i odciąć trzony. Trzony posiekać drobno.
- Czosnek obrać i posiekać.
- Trzony i czosnek przysmażyć na łyżce oleju. (Woda musi całkowicie wyparować). Pozostawić do ostygnięcia.
- Dodać serek i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Kapelusze pieczarek napełnić farszem i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, aż pieczarki będą miękkie, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.czy te pieczarki obierać?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie, ale proszę wybrać ładne, świeże pieczarki. Jeśli jednak skórka jest brzydka to bym ją ściagnęła.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja dziś spróbowałam - wyszło szybko i smacznie! :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A ja dziś na grilla je przygotowuje. Zawsze wychodzą i zawsze smaczne.
Pozdrawiam- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeść je na ciepło, czy lepsze na zimno?
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak i tak, jak wolisz ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie radzę jeść grzybów na zimno
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Widzę tu same stare komentarze, czy ktoś nadal robi faszerowane pieczarki? Bo ja będę robić te je właśnie na sylwestra, uwielbiam ten przepis :)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja robie bardzo czesto
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.a czy nie wytwarza się dużo wody podczas
pieczenia? bo pieczrki mają top do siebie- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dużo nie, nie obawiaj się ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy ten serek jest typu twarożkowego , czy topionego ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To ma być serek kremowy, taki w pudełeczku np. z Hochland kanapkowy śmietankowy, czy Turek kremowy, Almette śmietankowy lub wersje z ziołami.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pani Joanno przepis rewelacyjny, polecam wszystkim. Dziękuję i pozdrawiam.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Prosty a jakze smaczny przepis. Dodałam tylko pokrojona drobno i podsmażoną cebulkę:)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy zamiast serka Philadelphia mozna użyć jakiegoś innego? Bo ciężko go dostać a czasami się pojawia w Pani przepisach. Jeżeli można go czymś zastąpić to proszę o podpowiedź czego najlepiej użyć.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Może to być dowolny serek kremowy, kanapkowy.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pyszne :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robilam te pieczarki i musze przyznac ze sa rewelacyjne.Nawet kolezanki prosza o przepis:-))Naprawde polecam!
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.szybkie, latwe a sa rewelacyjne.uwielbiam pieczarki i serek philadelphia a nigdy nie wpadlabym na takie polaczenie.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak jeszcze nie faszerowałam pieczarek. Robię z mięsem mielonym bardzo często, bo to przysmak mojego męża
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mieso do znudzenia ;) ja czesto faszeruje serami itp
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się