Rogaliki ze szpinakiem i fetą
- Total Time: PT3H00M
- Diet: Vegetarisch
- Małe dania: Przystawka, Przekąska
- Na ciepło lub zimno: Na ciepło, Na zimno
- Główny składnik: Zboże
- Składnik - Nabiał: Feta
- Składnik - Warzywa: Szpinak
- Składnik - Zboże: Mąka pszenna
- Smak: Neutralny, Słony
- Pora dnia: Kolacja, Przekąska
- Okazja: Boże Narodzenie, Urodziny, Rocznica, Impreza, prywatka, Impreza firmowa, Ślub, wesele, Sakrament, Chrzest, I Komunia Św.
- Trudność: Średnio trudne
- Dieta, Konsumenci : Bez mięsa, Wegetariańskie
- Czas przygotowania: Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
- Sposób przyrządzania: Piekarnik


Wspaniałe rogaliki krucho-drożdżowe nadziewane świeżym szpinakiem i serem feta. Farsz ze szpinaku i fety to klasyczne, doskonale komponujące się połączenie. Rogaliki ze szpinakiem i fetą smakują jak paszteciki, jednak mają formę rogalików. Świetnie pasuje do nich szklanka ciepłego, czerwonego barszczu. Można podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno. To prosta, a zarazem wyjątkowo smaczna przekąska, która nie tylko świetnie smakuje, ale również efektownie się prezentuje.
Takie pieczone rogaliki doskonale nadają się do mrożenia. Wystarczy przełożyć upieczone i ostudzone rogaliki do woreczka do mrożenia, a następnie zamrozić. Rozmrażamy je w temperaturze pokojowej, a przed podaniem można je podgrzać w piekarniku, aby były ciepłe.
Ciasto na rogaliki jest uniwersalne – można przygotować z niego zarówno rogaliki wytrawne, jak i słodkie. Polecam także wersję z marmoladą lub powidłami, przygotowaną na tym samym cieście. Przepis znajdziesz tutaj: "Rogaliki krucho-drożdżowe".
Składniki na 32 sztuki:
Ciasto krucho- drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła (lub margaryny)
- 40 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka (rozmiar M)
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego 10% tłuszczu (daję 45 g)
- 1 płaska łyżeczka soli
Nadzienie:
- 250 g świeżego szpinaku baby
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 125 g sera Feta
- sól, czarny pieprz mielony
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto krucho- drożdżowe: Śmietanę (lub jogurt) przełożyć np. do miski. Miskę wstawić do gorącej wody i mieszać śmietanę, aż będzie lekko ciepła. Miskę z lekko ciepłą śmietaną wyciągnąć z wody, dodać pokruszone świeże (lub suszone) drożdże i cukier. Wymieszać łyżką na gładką papkę. Przykryć ściereczką i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać sól, pokrojone na małe kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto na gładką, jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- W tym czasie przygotować nadzienie: Szpinak opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę podsmażyć. Dodać szpinak i podsmażyć, aż straci objętość i woda wyparuje. Odstawić do ostygnięcia.
- Gdy farsz będzie chłodny, przełożyć do głębokiego talerza, dodać pokruszony ser feta i połączyć wszystko ugniatając widelcem. Doprawić pieprzem i ewentualnie trochę solą, uważając bo feta jest słona.
- Ciasto podzielić na cztery równe części.
- Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów. (Resztę ciasta trzymać owiniętą w lodówce).
- Na każdy trójkąt nałożyć trochę nadzienia. (Ja dzielę nadzienie na 4 części i rozkładam równomiernie na każdej części ciasta). Zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. (Końcówka ciasta powinna być podwinięta pod spód rogalika). Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy rogalików).
- Jajko rozkłócić i przy pomocy pędzelka posmarować rogaliki.
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 25 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba sztuk: |
32 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

