Plastry bakłażana zapiekane z pomidorami i mozzarellą to bardzo smaczne połączenia smaków. To lekkie, warzywne danie nadające się jako przystawka, przekąska lub lekka kolacja na ciepło.
Składniki:
1 bakłażan
2 średniej wielkości pomidory
2 opakowania sera mozzarella w kulce (1 opakowanie 125g)
zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek, do posypania
sól, pieprz
ok. 3 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
Sposób przygotowania:
Bakłażana umyć, osuszyć, odciąć końce i pokroić w plastry ok. 1 cm grubości. Plastry posolić i pozostawić na ok. 30 minut, aż puszczą sok. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Plastry bakłażana ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować oliwą lub olejem przy pomocy pędzla i oprószyć solą (ale tylko troszeczkę, bo na pewno całej soli nie ściągnęliśmy ręcznikiem papierowym) i posypać pieprzem mielonym.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Wyciągnąć z piekarnika.
Pomidory naciąć delikatnie na krzyż, włożyć do miski, zalać wrzątkiem do przykrycia, pozostawić na ok. 30 sekund, a następnie przełożyć do zimnej wody. Obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Mozzarellę osuszyć ręcznikiem papierowym z zalewy i pokroić w plasterki.
Naczynie żaroodporne posmarować cienko oliwą. Układać na przemian plastry bakłażana, pomidora i mozzarelli. Posypać z wierzchu solą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ser się roztopi.
Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno. Posypać z góry.