Zapiekany bakłażan z pomidorami i mozzarellą to bardzo smaczne połączenia smaków. Polecam podawać go jako przystawka, przekąska lub kolacja na ciepło.
Składniki:
1 bakłażan
2 średniej wielkości pomidory
2 opakowania sera mozzarella (1 opakowanie 125g)
zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek
sól, sól ziołowa
trochę oleju
Sposób przygotowania:
Bakłażana umyć i pokroić w plasterki ok. 1cm grubości. Plasterki posolić i pozostawić na ok. 30 minut, aż puszczą sok. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Plastry bakłażana ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować olejem przy pomocy pędzla i posypać solą ziołową.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Mozzarellę pokroić w plasterki.
Naczynie żaroodporne posmarować cienko olejem. Układać na przemian plastry bakłażana, pomidora i mozzarelli. Posypać solą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C.
Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno. Posypać z góry.