
Plastry bakłażana zapiekane z pomidorami i mozzarellą to bardzo smaczne połączenia smaków. To lekkie, warzywne danie nadające się jako przystawka, przekąska lub lekka kolacja na ciepło.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 średniej wielkości pomidory
- 2 opakowania sera mozzarella w kulce (1 opakowanie 125g)
- zielona cebulka (dymka) lub szczypiorek, do posypania
- sól, pieprz
- ok. 3 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
Sposób przygotowania:
- Bakłażana umyć, osuszyć, odciąć końce i pokroić w plastry ok. 1 cm grubości. Plastry posolić i pozostawić na ok. 30 minut, aż puszczą sok. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

- Plastry bakłażana ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować oliwą lub olejem przy pomocy pędzla i oprószyć solą (ale tylko troszeczkę, bo na pewno całej soli nie ściągnęliśmy ręcznikiem papierowym) i posypać pieprzem mielonym.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Wyciągnąć z piekarnika.

- Pomidory naciąć delikatnie na krzyż, włożyć do miski, zalać wrzątkiem do przykrycia, pozostawić na ok. 30 sekund, a następnie przełożyć do zimnej wody. Obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
- Mozzarellę osuszyć ręcznikiem papierowym z zalewy i pokroić w plasterki.
- Naczynie żaroodporne posmarować cienko oliwą. Układać na przemian plastry bakłażana, pomidora i mozzarelli. Posypać z wierzchu solą.

- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ser się roztopi.
- Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno. Posypać z góry.
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
|
Liczba porcji: |
ok. 2 jako kolacja lub ok. 4 jako przystawka |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski |