
Super, niskowęglowodanowa przystawka lub dodatek do dań. Faszerowane pieczarki to hit na każdym przyjęciu lub podczas grillowania. Smakują również jako przekąska w ciągu dnia, przystawka lub kolacja ze świeżą bagietką posmarowaną np. masłem czosnkowym lub ziołowym.
Składniki:
- ok. 500 g pieczarek, białych lub brązowych
- 200 g serka kremowego typu Philadelphia (naturalnego lub z ziołami)
- 2 ząbki czosnku
- sól, czarny pieprz mielony
- 1 łyżka oleju np. rzepakowego
- trochę masła do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Pieczarki oczyścić i odciąć trzony. Trzony posiekać drobno.
- Czosnek obrać i posiekać.
- Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Dodać posiekane trzony z czosnkiem i smażyć na średniej mocy palnika, aż całość lekko się zarumieni, a powstały płyn z pieczarek wyparuje. Pozostawić do ostygnięcia.

- Do chłodnych pieczarek dodać serek i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Kapelusze pieczarek napełnić farszem, używając łyżeczki i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.

- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, aż pieczarki będą miękkie, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Liczba porcji: |
ok. 20 sztuk |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |
