Bardzo smaczna i prosta przystawka na zimno lub na ciepło. Nadaje się również jako dodatek do obiadu lub na kolację np. z bagietką z masłem czosnkowym lub ziołowym.
Składniki:
ok. 500g pieczarek białych lub brązowych
200g serka kremowego typu Philadelphia (zwykłego lub z ziołami)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżka oleju np. rzepakowego
trochę masła do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyścić i odciąć trzony. Trzony posiekać drobno.
Czosnek obrać i posiekać.
Trzony i czosnek przysmażyć na łyżce oleju. (Woda musi całkowicie wyparować). Pozostawić do ostygnięcia.
Dodać serek i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Kapelusze pieczarek napełnić farszem i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, aż pieczarki będą miękkie, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Czy zamiast serka Philadelphia mozna użyć jakiegoś innego? Bo ciężko go dostać a czasami się pojawia w Pani przepisach. Jeżeli można go czymś zastąpić to proszę o podpowiedź czego najlepiej użyć.