Pieczarki faszerowane serkiem

22 Komentarzy
Pieczarki faszerowane serkiem

Super, niskowęglowodanowa przystawka lub dodatek do dań. Faszerowane pieczarki to hit na każdym przyjęciu lub podczas grillowania. Smakują również jako przekąska w ciągu dnia, przystawka lub kolacja ze świeżą bagietką posmarowaną np. masłem czosnkowym lub ziołowym.

Składniki:

  • ok. 500 g pieczarek, białych lub brązowych
  • 200 g serka kremowego typu Philadelphia (naturalnego lub z ziołami)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, czarny pieprz mielony
  • 1 łyżka oleju np. rzepakowego
  • trochę masła do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyścić i odciąć trzony. Trzony posiekać drobno.
  2. Czosnek obrać i posiekać.
  3. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Dodać posiekane trzony z czosnkiem i smażyć na średniej mocy palnika, aż całość lekko się zarumieni, a powstały płyn z pieczarek wyparuje. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Do chłodnych pieczarek dodać serek i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  2. Kapelusze pieczarek napełnić farszem, używając łyżeczki i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, aż pieczarki będą miękkie, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 20 sztuk

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Pieczarki faszerowane serkiem Pieczarki faszerowane serkiem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.