Super, niskowęglowodanowa przystawka lub dodatek do dań. Faszerowane pieczarki to hit na każdym przyjęciu lub podczas grillowania. Smakują również jako przekąska w ciągu dnia, przystawka lub kolacja ze świeżą bagietką posmarowaną np. masłem czosnkowym lub ziołowym.
Składniki:
ok. 500 g pieczarek, białych lub brązowych
200 g serka kremowego typu Philadelphia (naturalnego lub z ziołami)
2 ząbki czosnku
sól, czarny pieprz mielony
1 łyżka oleju np. rzepakowego
trochę masła do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyścić i odciąć trzony. Trzony posiekać drobno.
Czosnek obrać i posiekać.
Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Dodać posiekane trzony z czosnkiem i smażyć na średniej mocy palnika, aż całość lekko się zarumieni, a powstały płyn z pieczarek wyparuje. Pozostawić do ostygnięcia.
Do chłodnych pieczarek dodać serek i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Kapelusze pieczarek napełnić farszem, używając łyżeczki i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, aż pieczarki będą miękkie, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Czy zamiast serka Philadelphia mozna użyć jakiegoś innego? Bo ciężko go dostać a czasami się pojawia w Pani przepisach. Jeżeli można go czymś zastąpić to proszę o podpowiedź czego najlepiej użyć.